KAKO SKINUTI SVE BAKTERIJE I PESTICIDE SA JAGODA, MALINA I DRUGOG SITNOG VOĆA: Ovo je jedini siguran način!

Zanimljivosti

KAKO SKINUTI SVE BAKTERIJE I PESTICIDE SA JAGODA, MALINA I DRUGOG SITNOG VOĆA: Ovo je jedini siguran način!

Voće koje kupujemo u supermarketima i na pijacama može da bude puno bakterija, pa se pobrinite da ga prije konzumiranja dobro operete, piše Stil.kurir.rs.

Prije svega, prije nego što uzmete voće u ruke, operite ih. Nema smisla isiprati voće ako ćete na njega ponovno prenositi bakterije sa ruku.

Sada na red dolazi samo pranje voća. Pod mlazom vode nežno istrljajte plodove, a možete se poslužiti i čistim sunđerom na koji nećete sipati deterdžent. Čak i pomorandže koje se ljušte treba isprati, jer rukama lako možete preneti prljavštinu s kore na pulpu koju jedete.

Jagode, maline, zrna grožđa i drugo sitno voć najteže je oprati jer zbog mekoće ne možemo lijepo da ga istrljamo rukama kao jabuku, breskvu i slično.

Alkoholno sirće je odlično za ubijanje svih štetnih mikroba na voću, piše 24sata.hr. Soda bikarbona je zbog svog sastava dobro sredstvo za izvlačenje štetnih toksina iz voća, što je potvrdila i nova studija Univerziteta u Masačusetsu.

Voće se prvo ostavi u sirćetu dvadeset minuta. Nakon toga se može malo isprati i ostaviti u rastvoru sode bikarbone i vode bar pola sata, a zatim isprati čistom vodom. (novi.ba)