BAKA JOVANKI (91) IZ ZEMUNA PRIŠAO JE POLICAJAC! Sada mora da ide U ZATVOR…

Svijet

BAKA JOVANKI (91) IZ ZEMUNA PRIŠAO JE POLICAJAC! Sada mora da ide U ZATVOR…

Jovanka Lisica (91) iz Zemuna dobila je izvršno rešenje da ide u zatvor na pet dana zbog neplaćene kazne od 5.000 dinara koju joj je u aprilu ove godine napisao saobraćajni policajac zbog prelaska ulice van pešačkog prelaza.

Staricu, koja, prema rečima komšija, ni mrava ne bi zgazila, zaustavio je saobraćajac u Ulici Mihajla Pupina kad je prečicom prelazila na autobusku stanicu Džon Kenedi u Zemunu, kako bi autobusom 82 otišla na Bežanijsko groblje ćerki na grob.

Policajac joj je rekao da je pogrešila i dao joj „neki papirić“, ali baka Jovanka nije shvatila da joj je napisao kaznu i pošto mu se izvinila, na taj slučaj je potpuno zaboravila, sve do pre nedelju dana, kada joj je poštar doneo plavi koverat i naglasio joj: „Dobro to pročitaj“. U koverti je bilo rešenje Prekršajnog suda, ali baka nije znala šta ono znači, niti je imala koga da pita pošto živi sama.

– Kad sam se vratio sa odmora, rekla mi je: „Sine, dobila sam nešto, protumači mi to“. To je bilo rešenje Prekršajnog suda o preimenovanju novčane kazne od 5.000 dinara u kaznu zatvora od pet dana. Problem je što je rok za prigovor od tri dana u međuvremenu istekao, tako da nam sad ne preostaje ništa drugo nego da baku ispratimo u zatvor – kaže Miloš Milićević, prvi komšija bake Jovanke i upravnik zgrade u kojoj ona živi.

– Verujte, ne spavam uopšte. Nikad u životu nisam ništa pogrešila. Poštujem zakon i vlast. Nisam neka prevarantkinja, bože sačuvaj. Pošteno sam živela ovoliko godina, sve poštovala i sad da idem u zatvor. Htela sam da pređem prečicom, lakše mi je nego da idem okolo na raskrsnicu. Meni je svaki korak težak, a na ulici nije bilo vozila. Pre mene je na istom mestu prošlo 20 ljudi, a policajac je mene zaustavio i tražio mi dokumenta. Rekao mi je da sam pogrešila i da moram da platim kaznu. Dok je nešto pisao, jedna devojka je iza mojih leđa pokušala da pređe i on joj je samo kroz zube dobacio: „Pešački“. Dao mi je neki papirić, ali sam pomislila da mi je oprostio jer nije moguće da napiše kaznu ženi od 91 godinu, a da mlađu pusti da prođe – priča baka Jovanka za Kurir.

Baka Jovanki je novčana kazna preinačena u kaznu zatvora zato što nije platila kaznu.

– Imala je rok od osam dana da plati 2.500 dinara umesto 5.000 dinara. Pošto to nije učinila, novčana kazna joj je preinačena u zatvorsku od pet dana. Nije poenta u tome da država nju tera u zatvor već da plati kaznu i čim je plati, neće morati da ide u zatvor. U slučaju da ne plati kaznu, dobiće poziv za zatvor, a ako se ne odazove, doći će policijska patrola da je sprovede u zatvor – objašnjavaju u Prekršajnom sudu. (Espreso.co.rs/Blic)