ČEST RAZLOG ZAŠTO BILJKE U BAŠTI NE NIČU ILI SE OSUŠE: Prost način da provjerite da li je zemljište loše!

Zanimljivosti

ČEST RAZLOG ZAŠTO BILJKE U BAŠTI NE NIČU ILI SE OSUŠE: Prost način da provjerite da li je zemljište loše!

Dobro tlo je temelj uspješne bašte. U idealnom slučaju, tlo bi trebalo biti obogaćeno hranjivim sastojcima, imati uravnotežen pH i mrvičastu teksturu koja zadržava vodu, a u isto vrijeme je i provodi kako biljka ne bi počela da truli.

Kako da testirate pH vrijednost zemljišta?

PH tla koji je previše alkalan ili previše kiseo može spriječiti biljke da apsorbuju hranljive materije. Generalno, većina biljaka preferira uravnotežen pH između 6 i 7,5. Međutim, nekim sortama je potrebna visoka kiselost (poput borovnica i azaleja), dok je drugim potrebno više osnovnog zemljišta (poput jorgovana i artičoka).

Možete izabrati biljke koje će najbolje rasti u pH vrijednosti tla koji imate, ali u međuvremenu možete testirati pH svog zemljišta da biste stekli ideju o tome kako stoje stvari u vašoj bašti.

Da biste testirali alkalnost:

Uzmite jedan uzorak zemlje 10 do 15 cm ispod zemlje, uklonite ostatke, sipajte u staklenu posudu i dodajte dovoljno vode da tlo postane blato. Dodajte ½ šolje bijelog sirćeta u teglu i promiješajte. Ako zapenuša ili se pojave mehurići, vaše zemljište je alkalno.

Da biste testirali kiselost:

Slijedite iste korake kao gore, ali umjesto toga dodajte ½ šolje sode bikarbone u teglu i promiješajte. Ako zapeni ili se pojave mehurići, vaše je tlo kiselo.

Neutralno zemljište

Ako ste oba testiranja obavili, a nijedno nije dovelo do reakcije mehurića, pH vašeg tla je u neutralnom opsegu. (novi.ba)