Gledala sa porodicom film kad su je zaboleli RUKA i RAME: Pet minuta kasnije počela je borba za život

Svijet

Gledala sa porodicom film kad su je zaboleli RUKA i RAME: Pet minuta kasnije počela je borba za život

Sara Ros (37) iz Sanderlenda doživela je šlog i infarkt samo sat vremena pošto se požalila mužu i deci na bol u ruci i ramenu.

Sara danas ne može da priča, niti normalno da hoda pošto joj je leva strana tela paralizovana.

Sve je počelo od gledanja filma sa porodicom. Sarin muž Džejms rekao je da se ništa neuobičajeno nije dešavalo, niti je iko od njih slutio da će se tokom večeri odvijati borba za njen život.

– Gledala je film grleći naše ćerke od tri i četiri godine. Ja sam otišao do kuhinje po neke grickalice, a onda je rekla da je nešto jako boli u ramenu i levoj ruci. Mislila je da je prolazna stvar pošto je i sama medicinska sestra, pa zna za simptome. Pitao sam je treba li da reagujemo ozbiljnije, ali je odmahnula rukom. Posle pet minuta, ruka joj je utrnula, a i rame više nije osećala. Počela je da se trese od straha i rekla mi je da pozovem lekare. Oni su došli posle petnaestak minuta, kada je Sara već ležala u krevetu, bez šanse da se pomeri – kaže Džejms.

Stanje joj se naglo pogoršavalo. Lekari su je ubacili u kola i odveli u bolnicu. U kolima je doživela šlog. Nekih sat vremena posle početnog trnjenja ruke i ramena doživela je i infarkt.

– U bolnici su nam posle infarkta rekli da smo na vreme reagovali. Da smo ih pet minuta kasnije pozvali, zakasnili bismo. Bila bi mrtva. Ovako su je lekari zbrinuli na vreme kad je bio infarkt. Sva sreća pa je medicinska sestra, te je odmah znala kad je krenulo pogoršanje da se možda neće sve dobro završiti – kaže Džejms.

Sara je već neko vreme poluparalizovana i ne može da priča, niti da jede normalno. Džejmsu i njoj pomažu njihovi roditelji, naročito oko dece.

– Teško mi je sada da pazim na nju i na devojčice, zato su tu i roditelji. Skupe su terapije, pokrenuli smo i stranicu za pomoć Sari. Sva sreća je što je ostala živa, ali želim naravno da se što pre oporavi. Zasad je teško išta prognozirati. Na ovu priču pristao sam kako bi uticao na ljude da širom otvore oči ako primete neke simptome koji mogu ukazivati na šlog ili infarkt. Ako primetite facijalnu slabost, odnosno krivljenje lica, problem sa govorom ili slabost u rukama ili nogama, morate odmah da reagujete dok nije kasno – rekao je Džejms Ros. (objektiv.rs)