OVA BILJKA TJERA MIŠEVE, DRŽITE JE U KUĆI: Njen jak miris ODBIJA štetočine, bit ćete nam zahvalni!

Zanimljivosti

OVA BILJKA TJERA MIŠEVE, DRŽITE JE U KUĆI: Njen jak miris ODBIJA štetočine, bit ćete nam zahvalni!

Iako postoje različiti načini kako da se riješite štetočina iz kuće, ipak postoje oni koji su više efikasniji od drugih. U nastavku pogledajte nekoliko načina kako se možete uspješno riješiti miševa i drugih štetočina, bez da zovete ekipu za deratizaciju u pomoć.

Lišće i ulje od mente – Poznato je kako miševi ne podnose miris mente, odnosno ulja od mente. Za najbolje rezultate natopite vatu u ulje od mente i postavite je na mjesta za koja sumnjate da su mišji koridori.

Uklonite zalihe namirnica – Miševi uživaju u dobrom zalogaju, posebno ako im priuštite pahuljice, granule ili mrvice. Ipak, nemojte misliti da ćete biti bezbijedni ukoliko sklonite navedeno, jer će gladan miš pojesti sve u šta može zariti zube. Ukoliko žitarice i ostalu hranu čuvate zatvorenu u Tupperware posuđu ili u staklenkama, ovi mali glodari morat će potražiti hranu drugdje.

Lovorov list – Stanovnici primorskih krajeva uspješno drže miševe podalje od kuće postavljajući lišće lovora u kuhinje i ostave.

Naftalin – Miševi imaju reputaciju da zimi zaposjednu garaže ili šupe. Ovo ćete efikasno spriječiti ravnomjerno rasporedivši kuglice naftalina po prostoriji. U kući naftalin možete staviti u ladice, kuhinjske ormariće, ladičare itd.

Crveni luk – Kao privremeno rješenje može poslužiti i crveni luk postavljen na mjesto ulaska. Njegov jak miris također će udaljiti miševe, pa barem na neko vrijeme.

Čelična vuna – Kao privremeno rješenje može poslužiti i čelična vuna. Naime, ako ste ustanovili mjesto na kojem miševi ulaze u vašu kuću, začepite ga čeličnom vunom. Ovaj materijal je, za razliku od novina ili drveta, mnogo “teži zalogaj” za miševe. (novi.ba)