OD NOĆAS, SVAKU VEČER SPAVAJTE U ČARAPAMA: Evo šta se dešava u tijelu kad ih obujete pred spavanje!

Zanimljivosti

OD NOĆAS, SVAKU VEČER SPAVAJTE U ČARAPAMA: Evo šta se dešava u tijelu kad ih obujete pred spavanje!

Da li spadate u osobe koje ne mogu da zamisle spavanje u čarapama ili ste od onih koji ih obavezno nose? Vjerovali ili ne, sada postoji i naučna potvrda da je dobro ići na spavanje u čarapama.

Naime, studija koju je objavio International Weekly Journal of Science čak govori da se sa čarapama na nogama zaspi i do 15 minuta ranije, a topla stopala tokom noći utiču na kvalitet sna.

Grijanjem stopala šire se krvni sudovi, što je mozgu signal da je vrijeme za spavanje. Tačnije, kada se oni prošire u stopalima i dlanovima, toplina se širi tijelom koje je zatim spremno za spavanje.

– Hladne noge izvlače energiju iz tijela i mogu da poremete protok vitalne qi (energije) i krvi (ishrane) u tijelu. Zbog tog razloga želimo da cirkuliraju i qi i krv. Tako će energija teći neometano. Hladnoća vodi stagnaciji u tijelu koja može da prouzrokuje i bolove – rekla je dr Elizabeth Trattner, doktorka kineske i integrativne medicine za Reader’s Digest.

U čemu još pomažu čarape tokom spavanja?

Sprječavaju noćno znojenje – Čarape na nogama tokom spavanja pomažu u regulaciji tjelesne temperature dok samo tijelo sprovodi proces hlađenja. Ovakav tip kontrole temperature tijela može biti od koristi u sprečavanju pojavljivanja noćnog preznojavanja, koje može da dovede do poremećaja sna.

Pomaže kod Rejnoove bolesti – Rejnoova bolest je rijetko stanje koje pogađa krvne ćelije pojedinca i izaziva pretjeranu reakciju na hladne temperature, koja u teškim slučajevima može dovesti do rana ili nekroze (smrti) tkiva. Kako spavanje sa čarapama pomaže u regulaciji temperature tijela, to može pomoći da se spriječi ovo stanje.

Ublažava problem suhe kože – Osobama koje se suočavaju sa problemom suhe kože, posebno u zimskim mjesecima kada su temperature niske, dešavaju se i suha, ispucala stopala. Ovakvo stanje može dovesti do nepodnošljivog bola, osim toga što ni estetski ne izgleda lijepo. Nanošenje odgovarajuće kreme na noge prije spavanja i nošenje čistih pamučnih čarapa, pomaže da se izbjegne buđenje sa bolnim i suhim stopalima. (novi.ba)