Šta ne smijete raditi s mljevenim mesom…

Zanimljivosti

Šta ne smijete raditi s mljevenim mesom…

Mljeveno meso nezaobilazan je dio svakodnevnih jela koje pripremamo. Iskoristite njegov maksimum, ali izbjegnite nekoliko grešaka.

1. Ne zamrzavajte meso u originalnom pakovanju

Pakovanje iz trgovine je pretanko da bi meso zaštitilo od ekstremno niskih temperatura. Umjesto toga, meso položite u aluminijsku foliju pa ga tek onda stavite u deblju plastičnu kesicu i ostavite u zamrzivač.

2. Ne odmrzavajte ga u mikrovalnoj pećnici

Mikrovalna pećnica će početi kuhati površinski sloj mljevenog mesa i očvrsnuti ga prije nego što se masa do kraja odmrzne. Nemojte to raditi, već meso odledite na prirodan način.

3. Nemojte ga dodavati u hladnu tavu

Maksimalan okus i karamelizaciju mesa postići ćete ako odmrznuto meso stavite u vruću tavu kojoj ste dodali kašiku ulja ili maslaca. Ne stavljajte ga u hladnu tavu jer će se zalijepiti za dno i dobiti neuglednu sivu boju.

4. Ocijedite višak vode

Mljeveno meso tokom dinstanja pirjanja ispušta višak vode koja ispari uslijed dugotrajne termičke obrade. Možete ocijediti ovu vodu tokom kuhanja, pogotovo ako slijedite recept i brinete se koliko tečnosti morate dodati za pripremu određenog sosa ili jela,piše Kuharica

5. Nemojte ga ispirati prije ili nakon kuhanja

Ispiranje mesa prije kuhanja ne uklanja bakterije s njegove površine, dok ispiranje nakon termičke obrade uklanja sav okus. (haber.ba)