UGLEDALI STE KRV NA GAĆICAMA, A NIJE MENSTRUACIJA? Hitno upozorenje ginekologa, svaka žena OVO MORA ZNATI!

Zdravlje

UGLEDALI STE KRV NA GAĆICAMA, A NIJE MENSTRUACIJA? Hitno upozorenje ginekologa, svaka žena OVO MORA ZNATI!

Mnogim ženama se desilo da na gaćicama ugledaju nekoliko kapljica krvi, a da to nisu oni dani u mjesecu. Ukoliko uočite ovakvo neregularno krvarenje, uzrok za to može biti nešto od ovih osam stanja:

Trudni ste – Oko 20 odsto žena ima lagano krvarenje tokom prvih 12 nedjelja trudnoće. Ako vam se javi iregularno krvarenje, a u reproduktivnom dobu ste, ljekari svakako žele da isključe mogućnost da je beba na putu. Krvarenje je tada slabije nego uobičajena menstruacija.

Pijete lijekove – Ukoliko pijete neka sredstva protiv zgrušavanja krvi, može se desiti da menstruacije budu obilnije i duže. I dodaci ishrani poput ginko bilobe imaju odlike razrjeđivanja krvi i mogu uticati na pojavu krvarenja. Tablete protiv začeća koje sadrže estrogen i progestin mijenjaju nivoa hormona i mogu biti krivci za krvarenje. Ako ste tek počeli da uzmate lijek i primetili simptome, to morate prijaviti lekaru.

Nešto se dešava sa štitnom žlijezdom – Štitnjača može imati veze sa vaginalnim krvarenjem. Ako primjetite mrlje krvi, doktor će se zapitati kako vam funkcioniše štitnjača. Neaktivna štitna žlezda može djelovati na hipofizu koja ima čitav niz uticaja na hormone, a u nekim slučajevima može se javiti krvarenje.

Polna bolest – Imate neku polno prenosivu bolest, a da to možda ni ne znate. One se često javljaju bez ikakvih simptoma. A ako primjetite krv dole, naročito poslije spolnog odnosa, možda se radi o hlamidiji ili gonoreji. Trihomonas i HPV mogu izazvati upale cerviksa. A kada je cerviks upaljen, možete krvariti.

Imate spiralu – Spirala, naročito ona s bakrom, može dovesti do krvarenja kod oko 25 odsto žena. Žene kažu da su im tada ciklusi obilniji i da duže traju. I neki drugi ulošci ili umeci mogu izazvati nasumična krvarenja prvih tri do šest mjeseci. Dobra vijest je – ako imate spiralu, ciklus može da traje kraće i da bude manje obilan. Ako vam se uložak pomjerio pa nije na pravom mjestu, možete primjetiti krv, ali već će vam biti i neudobno.

Grub odnos – I od grubog spolnog odnosa može se pojaviti krv. Rezultat grubljeg odnosa može biti oštećenje prije samog otvora vagine. Ako vam to nije previše bolno i znate uzrok krvi na donjem rublju, samo od sebe će zarasti i ne trebate kod ljekara.

Sindrom policističnih jajnika – Policistični jajnici znače da imate višak androgena, muških hormona. To može biti uzrok intercikličkom krvarenju. Testosteron ometa estrogen da se ponaša kako treba. Simptomi su – dug i težak ciklus, dugi period između ciklusa ili potpuno preskakanje ciklusa.

Karcinom – Ovo je razlog zašto krvarenje između ciklusa treba ozbiljno shvatiti. Nije tako često da uzrok krvarenju bude karcinom, to je najgori scenario. Krvarenje se može javiti zbog nekog pretkancerogenog stanja ili karcinoma uterusa ili cerviksa. Karcinom je češći ako imate povećani rizik, osobito HPV. Ako da, morate ginekologu na neka testiranja da bi bili sigurni. (Novi.ba/Net.hr)