OVIH DANA SKORO SVI PRAVE AJVAR ZA ZIMNICU: Sad se oglasio nutricionista I OTKRIO DA LI JE ZDRAVO DA GA JEDEMO – svi smo mislili pogrešno

Zanimljivosti

OVIH DANA SKORO SVI PRAVE AJVAR ZA ZIMNICU: Sad se oglasio nutricionista I OTKRIO DA LI JE ZDRAVO DA GA JEDEMO – svi smo mislili pogrešno

Sobzirom na to da ovih dana svaki dio grada miriše na pečene paprike i asocira nas na jesen, mnogi od vas koji su na režimima ishrane se možda pitaju „da li smem jesti ajvar i zimnicu, koliko li oni goje“.

Imamo dobre vijesti za vas koji se to pitate – ajvar gotovo da i nema kalorija – procjena je da domaći ajvar na 100g ima oko 85 kalorija. Ali zbog pečenja i barenja paprike tokom pripreme ajvara, ta paprika je izgubila skoro svu nutritivnu vrijednost pa tako ovu zimsku poslasticu ne odlikuje mnogo hranljivih materija.

Kod pripreme pripazite na količinu ulja koju stavljate.

Kada je u pitanju zimnica, kao što znate povrće koje ide u zimnicu termički se obrađuje, što dovodi do gubitka nekih vitamina, kao što su C, B i A, ali i dalje ostaju minerali, vlakna kao i fitonutrijenti koji su od velike važnosti za organizam.

Jedini izuzetak kada je u pitanju zimnica je kiseli kupus – kupusu se procesom kiseljenja poboljšava nutritivna vrednost i povećava količina vitamina C. Probiotičke kulture koje se prirodno stvaraju u kupusu prilikom fermentacije su odlična odbrana organizma u zimskim danima.

Ukoliko patimo od hipertenzije treba da pazimo na količinu soli koju dodajemo u zimnicu i da je obavezno isperemo u vodi kako bi izvukli so. (novi.ba)