Evo šta se može desiti ako jedete mrkvu svaki dan

Zanimljivosti

Evo šta se može desiti ako jedete mrkvu svaki dan

Mrkva je popularno slatko, korjenasto povrće koje često nalazi svoje mjesto u raznim juhama, varivama, salatama, ali i slasticama.

Mnogi će sirovu mrkvu izabrati kao užinu jer, uz slatkasti okus, mrkva je i jako zdrava i niskokalorična namirnica. Odličan je izvor beta-karotena, prehrambenih vlakana i nekoliko vitamina i minerala. Ipak, ako pretjerate s konzumacijom, mogu nastati neke neželjene nuspojave. Trajno normalizira krvni tlak, vidljivi rezultati samo za dva dana!

One nastaju zbog previše beta-karotena, molekule odgovorne za narančastu boju mrkve i preteče vitamina A, a veće količine beta-karotena mogu prouzročiti promjenu boje kože.

Karotenemija je stanje koje se događa zbog toga što je karoten molekula koja topi mast. Prevelike količine akumuliraju se u vanjskim dijelovima kože, što rezultira žutom ili narančastom bojom kože, posebice na području dlanova, tabana, koljena i područja oko nosa.

Unatoč dramatičnoj posljedici, karotenemija je uglavnom neopasno stanje od kojeg se lako oporavlja. Diskoloracija kože nastaje kada se beta-katoren akumulira u tkivu. Studija objavljena u veljači 1993. u “The American Journal of Clinical Nutrition”, navodi se da je potrebno oko 10 dana da višak beta-karotena dođe do krvi i nekoliko tjedana da se akumulira u tkivima.

Karotenemija se obično javlja nakon što se beta-karoten konzumira nekoliko tjedana uzastopce, a žute promjene na koži mogu trajati nekoliko mjeseci. (novi.ba)