JEDAN ZNAK NAJAVLJUJE SRČANI UDAR NEDJELJAMA UNAPRIJED: Ovo su simptomi nestabilne angine pektoris koja prethodi infarktu

Zdravlje

JEDAN ZNAK NAJAVLJUJE SRČANI UDAR NEDJELJAMA UNAPRIJED: Ovo su simptomi nestabilne angine pektoris koja prethodi infarktu

Srčani udar nastaje kao posljedica nedovoljnog priliva krvi u srce i često nastupa iznenadno, uz jak bol u grudima, mučninu i slabost, piše Lepa i Srećna.

Međutim, postoje znaci na osnovu kojih se može pretpostaviti da je pacijent u riziku od infarkta. Neki od njih se zapažaju čak i nekoliko nedjelja unaprijed. To su pritisak u gru*ima, bol, stezanje i neprijatnost koji predstavljaju simptome angine pektoris. Ovo srčano oboljenje je povezano sa smanjenim priticanjem krvi u srce i može da najavi potpunu ishemiju.

Ipak, nisu svi pacijenti u jednakom riziku. U manjoj opasnosti su oni koji pate od stabilne angine pektoris, a ona se karakteriše sljedećim osobinama:

nastaje u vrijeme kad je srce izloženo većem naporu, na primer, osoba se penje uz stepenice ili vežba,
simptomi traju kratko – pet minuta pa i kraće,
bol i tegobe uvijek su slični i lako ih je predvidjeti, a
nestaju brže ako se osoba odmori ili uzme lijek.
Nestabilna angina pektoris je ona u kojoj simptomi dolaze iznenadno, čak i u vrijeme odmora, a mogu da traju i po 30 minuta ili duže.

Tegobe se ne smiruju ni kada pacijent uzme terapiju, a tada je veoma moguć srčani udar pa se treba obavezno javiti ljekaru. (novi.ba)