Postoji razlog zašto ne treba pretjerivati: Nakon što ovo pročitate, mandarine više nikada nećete gledati istim očima

Zdravlje

Postoji razlog zašto ne treba pretjerivati: Nakon što ovo pročitate, mandarine više nikada nećete gledati istim očima

Poznato je da su mandarine pune vitamina C i da štite od gripa, ali retki znaju da smo od njih ljepše, ali samo ako ih pojedemo dovoljno

Em što lijepo miriše, em nam obezbjeđuje 80 odsto potrebnog dnevnog unosa vitamina C. A da bi se iskoristilo sve što ovo voće nudi, svakodnevno treba pojesti oko sedam mandarina.

Vitamin C je, otkriveno je, značajan za usporavanje razvoja bolesti debelog creva, kao i za ublažavanje astme, osteoartritisa ili reumatoidnog artritisa. Osim toga, mandarine su bogate i vitaminima B grupe, kalcijumom, magnezijumom, cinkom i kalijumom. Stimulišu funkcije mozga i doprinose boljem pamćenju.

Narandžasti karotenoid beta-kriptoksantin može da smanji rizik od raka pluća kod pušača za čak 37 odsto, dok sok mandarine dobro deluje na osobe oboljele od hepatitisa C i raka jetre.

Ko konzumira više od sedam mandarina, može mu se povećati nivo šećera u krvi, preveliki nivo fruktoze može da dovede do dobijanja viška kilograma.

TOPI KILOGRAME

Mandarina pomaže u borbi sa lošim holesterolom i štiti srce. Pektin u njoj sprječava rast nivoa šećera u krvi, a time i osećaj gladi, pa se preporučuje svima koji žele sa se oslobode viška kilograma. Pomoći će i u zadržavanju dobre linije jer je izuzetno bogata dijetalnim vlaknima i pozitivno deluje na probavu.

PODMLAĐUJE KOŽU

Bogata antioksidantima koji sprječavaju oslobađanje slobodnih radikala i oštećenje kože, mandarina je odlično sredstvo za negu lica. Razgradnjom beta-karotena sintetiše se vitamin A, kome možemo da zahvalimo na baršunastoj koži. Vitamin C stimuliše proizvodnju kolagena, pa doprinosi smanjenju bora. Uz sve ostale sastojke, mandarina koži obezbjeđuju mladolik izgled i hidrataciju.

UKLANJA MASNOĆE

Mandarina je posebno dragocena u nezi masne kože jer eterična ulja ove voćke kontrolišu lučenje sebuma i čiste začepljene pore. Ovo ulje djeluje antiseptički, ubija bakterije i sprječava upale, a slično dejstvo ima i sok od mandarine. Iscijedite dvije voćke, sokom natopite gazu, pa je držite na licu i vratu oko 20 minuta. Isperite hladnom vodom. Koristite je jednom nedeljno za osvježenje kože.

Sačuvajte koru, korisna je

Koru nikad ne bacajte jer može da se iskoristi. Isjeckajte je, osušite, pa koristite za čaj ili kolače. Bijeli dio kore sadrži veliku količinu pektina, vlakna koje smanjuje holesterol i čuva korisne bakterije u crijevima.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom.
Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja. (novi.ba)