Vrlo važno i opasno: Ako primijetite ove promjene na nogama, otiđite pregledati srce

Zdravlje

Vrlo važno i opasno: Ako primijetite ove promjene na nogama, otiđite pregledati srce

Takva suženja, osim što prave probleme u nogama, mogu smanjiti i dotok krvi u srce i mozak. Ako uočite neke od niže spomenutih promjena na nogama, možda ne bi bilo loše da posjetite ljekara

Kod bolesti perifernih arterija dolazi do suženja u venama i smanjuje se dotok krvi u udove, uglavnom u noge, i to zbog nakupina masnih naslaga u arterijama.

Takva suženja, osim što prave probleme u nogama, mogu smanjiti i dotok krvi u srce i mozak. Ako uočite neke od niže spomenutih promjena na nogama, možda ne bi bilo loše da posjetite ljekara.

Simptomi bolesti perifernih arterija su:

sjajna koža na nogama

bolni grčevi u kukovima (jednom ili oba), u bedrima ili u mišićima potkoljenice, i to nakon određenih aktivnosti, poput hodanja ili penjanja stepenicama

utrnulost ili slabost nogu

hladnoća u jednoj potkoljenici ili stopalu, posebno u poređenju s drugom stranom

rane na prstima, stopalima ili nogama koje nezarastaju

promjena boje nogu

gubitak kose ili sporiji rast dlaka na stopalima i nogama

sporiji rast noktiju na nogama

bez pulsa ili je puls slab u nogama ili stopalima

erektilna disfunkcija kod muškaraca

Faktori koji povećavaju rizik od razvoja bolesti perifernih arterija uključuju pušenje, dijabetes, pretilost (indeks tjelesne mase veći od 30), visoki krvni pritisak, visok holesterol, starenje (posebno nakon 50 godine života) te porodična historija bolesti perifernih arterija, bolesti srca ili moždanog udara.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom.
Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja. (haber.ba)