5 NAMIRNICA KOJE TREBATE JESTI ZA DORUČAK AKO HOĆETE DA SMRŠATE: Sva odjeća će vam biti velika…

Zdravlje

5 NAMIRNICA KOJE TREBATE JESTI ZA DORUČAK AKO HOĆETE DA SMRŠATE: Sva odjeća će vam biti velika…

Mnogo je načina na koje možemo da utičemo na svoj izgled. Rigorozne dijtete su opcija koja nije dobra jer, osim što nam narušavaju zdravlje, nije lako ni izdržati tako radikalan režim ishrane. Najefektniji i najzdraviji način je da uz umjerenu fizičku aktivnost jedemo birane namirnice, a doručak je posebno važan za ubrzavanje metabolizma. Nutricionisti savjetuju da je od izuzetne važnosti za zdravlje da ujutru konzumiramo proteine.

“Unošenje proteina ujutro nivo šećera i energije održavaju tokom cijelog dana, to znači da ćemo osim poleta osjećati i bolje rasploženje u krvi stabilnim tokom celog jutra, što znači da su i vaša glad i raspoloženje stabilniji“, tvrde stručnjaci a mi vam predstavljamo pet namirnica koje možete jesti za doručak, a koje su odlični saveznici u borbi za vitku liniju.

Jaja – Jaja su bogata proteinima i dokazano nas dugo drže sitim. Bez obzira na to što žumance sadrži mnogo kalorija, jaja su odličan izbor za one koji žele da smršaju.

Jogurt – Mnoge dijete kao ključnu namirnicu sadrže jogurt, a i često se u preporuci nutricionista ističe kao mlečna namirnica koja pomaže da budete siti.

Orašasti plodovi- Orašasti plodovi (orah, lješnik, pistaći, indijski i brazilski orah) bogati su različitim hranljivim materijama: vlaknima, proteinima i zdravim mastima, a istraživanja su pokazala da dodavanje orašastih proizvoda u prehranu pomaže u gubitku kilograma. Vodite računa sa količnom koju unosite – budući da su jako kalorični ograničite dnevni unos na 20 do 30 grama.

Čia sjemenke – Namirnica koja ima veću nutritivnu vrijednost, što znači da ćete se osjećati sito, a nećete unijeti veliku količinu kalorija. Jedan obrok, odnosno 30 grama ovih sjemenki ima samo 101 kaloriju, ali i 4 grama protetina, 11 grama vlakana i 9 grama masti.

Zobena kaša – Niskokalorični doručak bogat vlaknima i proteinima. U zobenu kašu po ukusu možete dodati bobičasto voće, banane ili med. prneosi “Novi“. (haber.ba)