Snižava krvni pritisak i pomaže u mršavljenju: Zbog čega je DOBRO da svaki dan jedete PRAZILUK?

Zdravlje

Snižava krvni pritisak i pomaže u mršavljenju: Zbog čega je DOBRO da svaki dan jedete PRAZILUK?

Čuva srce, djeluje kao probiotik i reguliše holesterol.

Bijeli i crni luk često imaju glavnu riječ u našoj kuhinju, a neopravdano zaboravljamo praziluk.

Oko 100 grama kuhanog praziluka sadrži svega tridesetak kalorija.

Mala energetska vrijednost, bogatstvo hranljivih sastojaka, prehrambenih vlakana, polifenola i sumpornih jedinjenja povoljno utiču na zdravlje.

Beta-karoten se u našem organizmu pretvara u vitamin A, koji je važan za zdravlje očiju, reproduktivnog sistema, kao i za imunitet.

Praziluk je izvrstan izvor vitamina C, a najviše ga ima u zelenim lisnatim dijelovima.

Bogat je i fruktooligosaharidima i inulinom, vlaknima koja djeluju kao probiotik.

U tragovima se mogu naći kalijum, bakar, gvožđe, mangan, koji može da pomogne u ublažavanju simptoma predmenstrualnog sindroma, a povoljno deluje i na zdravlje štitaste žlijezde.

Praziluk utiče i na detoksikaciju organizma, smanjenje upalnih procesa, kao i na zdravlje srca i krvnih sudova. Alicin iz praziluka ima antibakterijsko i antivirusno dejstvo i može da smanji nivo holesterola u krvi, kao i krvni pritisak.

Redovnim konzumiranjem praziluka možemo da snizimo krvni pritisak, nivo holesterola, sačuvamo srce i detoksikujemo čitav organizam.

Konzumacija praziluka može produžiti osjećaj sitosti, kao i smanjiti apetit, što je dobro za ljude koji žele da smršaju ili jednostavno vode računa o svojoj ishrani, piše Objektiv. (haber.ba)