OVAKO JE ANABELA SAZNALA DA IMA TUMOR: “Otišla sam da se tuširam i primijetila…” – javno progovorila o borbi sa opakom bolešću

Showbizz

OVAKO JE ANABELA SAZNALA DA IMA TUMOR: “Otišla sam da se tuširam i primijetila…” – javno progovorila o borbi sa opakom bolešću

Imala je samo dvadeset godina kada je saznala da ima maligno oboljenje

Poznata pevačica Anabela Atijas nikada nije krila svoje privatne probleme, šta više, kad god bi imala priliku da istakne koliko je važno boriti se sa opakim bolestima, javno je pričala o tome. Tako je nedavno ispričala o njenoj borbi sa tumorom dojke, koji je morala po hitno postupku da operiše.

Naime, 1995. godine majka Lune Đogani morala je da otputuje u Švedsku kako bi obavila operaciju. U jeku njene popularnosti u grupi ,,Funky G”, Anabela se borila sa tumorom, što je na nju ostavilo snažan utisak. Anabela se vraćala sa nastupa, pa kako priča, otišla je da se istušira, a tom prilikom osjetila je kvržicu kod dojke, odmah je otišla kod doktora kako bi provjerila o čemu se radi.
– Meni se to davno desilo, sa samo 20 godina. Operisana sam u Švedskoj 1995. godine. Imala sam tu sreću da čujem razgovor mojih prijateljica koje su pričale o pregledu, odnosno mamografiji. Slušala sam stariju prijateljicu koja je govorila tada da je samokontrola veoma važna i, eto, igrom slučaja meni je to ostalo u glavi, taj razgovor i jasno se sećam da trenutka kada sam napipala kvržicu na dojci. Tog petka sam se vraćala iz diskoteke, otišla da se tuširam i napipala kvržicu. U ponedjeljak sam odmah otišla na pregled, urađena mi je biopsija i u roku od tri dana mi je zakazana operacija – počela je Anabela priču.

Anabeli su u posljednjem trenutku spasili život, jer se javila lekaru kada je tumor počeo da prelazi u kritično stanje. Kada su je operisali, hirurzi su bili sretni što su uspeli da spasu život pjevačice, pa je sve brzo kasnije prošlo kako treba i u najboljem mogućem redu.

– U Švedskoj se operacije ne zakazuju tako lako, ja sam tada na sreću imala papire, ali nisam bila upoznata sa tim kako to ide tamo. Danas kad shvatim kojom su me brzinom operisali, shvatam da nisu željeli da rizikuju da to pređe u nešto gore. Doktor mi je rekao, kad me je operisao, da je sretan što se sve tako brzo završilo jer je to već krenulo da prelazi u neki loš oblik. Brzom reakcijom lekara meni je spašen život, ali samokontrola je isto jednako bitna. Na sreću, nisam išla ni na kakve hemoterapije, imala sam samo hormonsku terapiju. Pet godina posle operacije je bitno kontrolisati, a posle pet godina ne postoji mogućnost recidiva – objašnjava pjevačica.

– Uvijek odreagujem kada nešto primetim, sada poznajem svoje telo više nego ranije. Znam kako otprilike izgledaju te opasne kvržice, znam da ne bole i da su veoma tvrde, i da se po tome razlikuju od ostalih. Ne treba doživjeti stres na svaku kvržicu u našem telu, ali treba biti obazriv, a ja sam postala mnogo obazrivija. Igrom slučaja mi je u malom mozgu ostalo to masiranje dojki pri tuširanju – rekla je Anabela. (novi.ba)