PRAVITE VELIKU GREŠKU AKO OVE NAMIRNICE STAVLJATE U FRIŽIDER: Paradajz i krompir su MEĐU NJIMA, OBRATITE PAŽNJU

Zanimljivosti

PRAVITE VELIKU GREŠKU AKO OVE NAMIRNICE STAVLJATE U FRIŽIDER: Paradajz i krompir su MEĐU NJIMA, OBRATITE PAŽNJU

Mnoge od namirnica koje kupujemo, možemo da ostavimo u kuhinji, bez brige da će se pokvariti

Na koji način namirnicama produžujete rok trajanja?

Pretpostavljamo time što ih redovno odlažete u frižider.Zabluda je da je to najispravniji način za čuvanje.

Mnoge od namirnica koje kupujemo, možemo da ostavimo u kuhinji, bez brige da će se pokvariti. Štaviše, ukoliko ne ostanu na hladnom, biće još ukusnije.

Gube ukus

Frižideri jesu najbolji čuvari za jaja ili mleko, ali su nepotrebni za skladištenje svih vrsta namirnica. Neke čak nije preporučljivo ostavljati u frižideru, jer na hladnom gube svoja svojstva. Bolje ih je držati na sobnoj temperaturi ili u špajzu, kako ne bi promenile ukus i kako bi duže ostale sveže.

Među namirnicama koje nikako ne treba odlagati u frižider nalazi se paradajz. Ove sočne plodove je najbolje držati na sobnoj temperaturi, jer im hlađenje ispod 12 stepeni ugrožava ukus i teksturu.

Slani namazi, kao što je puter od kikirikija, mogu da stoje na polici i po nekoliko meseci. Utvrđeno je da visoki udeo soli u namazu sprečava pojavu buđi, a so deluje kao konzervans.

Ni kečap ne morate da držite u frižideru, osim ako ne volite da ga jedete hladnog. Bogat je natrijumom i može da stoji na polici oko mesec dana. Slično je i sa većinom drugih začinskih sosova.

Nasuprot onome što mnogi misle, bosiljak se ne čuva na niskoj temperaturi, jer tako gubi aromu, pa čak i upija druge mirise iz frižidera. Najbolje je čuvati ga u zatvorenoj posudi, na suvom mestu.

Suvo i tamno

Iako većina nas voli da se osveži hladnom lubenicom, stručnjaci ne preporučuju da ceo plod stavljamo u frižider, jer se tako gubi nivo antioksidanasa.

To, naravno, ne važi za kriške lubenice, koje morate da čuvate na niskoj temperaturi.

I sve vrste krompira je najbolje čuvati na suvom, tamnom mestu.

Ovo pravilno, naravno, ne važi za već skuvani krompir koji, obavezno, odložite u frižider. (espreso.co.rs)