KOLIKO PUTA DNEVNO MOKRITE, EVO KOLIKO JE NORMALNO: Ako IZNAD OVE BROJKE, to je ozbiljan zdravstveni problem!

Zdravlje

KOLIKO PUTA DNEVNO MOKRITE, EVO KOLIKO JE NORMALNO: Ako IZNAD OVE BROJKE, to je ozbiljan zdravstveni problem!

Mokrenje je refleksni mehanizam koji ovisi o građi mokraćnog mjehura, anatomskih struktura dna male zdjelice i različitih dijelova centralnog i perifernog živčanog sustava.

U normalnim okolnostima žena ide mokriti kada osjeti nagon za mokrenjem, a između toga ne razmišlja bi li trebala ponovno mokriti, je li prošlo previše / premalo vremena od prošlog mokrenja i slično.

Koliko puta dnevno zdrava žena treba mokriti

U nekim situacijama, kao što su određene informacije iz razgovora s drugim ljudima, ili informacije na koje se naiđe u nekim medijima, ili pak osobno ima neke tegobe, žena će početi brojiti koliko puta na dan ili noć ide mokriti i postavit će si pitanje mokri li previše ili premalo.

Uobičajeno je reći kako zdrava odrasla žena, normalne tjelesne mase i urednih životnih i prehrambenih navika, koja dnevno pije do 2 litre vode, prosječno mokri oko 6 do 7 puta svakih 24 sata.

No, isto tako se i mokrenje između 4 i 10 puta svakih 24 sata može smatrati normalnim, ako žena zbog toga nema neka ograničenja u svakodnevnom životu i, naravno, pod pretpostavkom kako je zdrava i urednog body mass indeks-a.

Na frekvenciju mokrenja u žena utječu čimbenici kao što su dob, zapremina mokraćnog mjehura, dnevni unos tekućine kao i vrsta tekućine, neke bolesti, neki lijekovi i drugo.

Frekvencija mokrenja u žena

Tako frekvencija mokrenja može biti i rjeđa, ali i češća, mokrenje može biti nevoljno, može biti noćno, mogu biti razne druge kombinacije poremećaja mokrenja, što su sve stanja koja u znatnoj mjeri narušavaju kvalitetu života, te ih je potrebno ispravno dijagnosticirati i liječiti.

Kao poseban entitet razmatra se mokrenje u trudnica.

Mokrenje u trudnoći

Zdrava trudnica, čiji je prirast tjelesne mase unutar očekivanih vrijednosti, u koje se radi o jednoplodnoj trudnoći i urednom rastu i razvoju fetusa, koja dnevno konzumira preporučene količine vode ili nezaslađenog čaja, normalno bi trebala mokriti oko 8 puta svaka 24 sata, do poroda. Na očekivano veću frekvenciju mokrenja u trudnoći utječu ponajviše promjene u hormonskom statusu, te mehaničke promjene, zbog primjerice pritiska gravidne maternice na mokraćni mjehur i slično. Zbog tih i drugih normalnih promjena u trudnoći, trudnicama se savjetuje i da samoinicijativno idu mokriti, čak i ako u tom momentu nemaju nagon na mokrenje, otprilike svaka 2 do 3 sata, poglavito tijekom putovanja (što je i prevencija urinarnih infekcija).

Normalna mokraća

U prilog normalnog, zdravog stanja urinarnog sustava u žena, osim očekivane dnevne frekvencije mokrenja, govori i svijetložuta boja mokraće, koja je bistra, odnosno prozirna i urednog mirisa, a žena prilikom mokrenja, te neposredno prije i poslije mokrenja nema nikakvih tegoba. (novi.ba)