DA LI VAS BOLE LISTOVI NOGE IAKO NISTE TRENIRALI? Razlozi mogu biti razni, A EVO ŠTA JE NAJČEŠĆE

Zdravlje

DA LI VAS BOLE LISTOVI NOGE IAKO NISTE TRENIRALI? Razlozi mogu biti razni, A EVO ŠTA JE NAJČEŠĆE

Bolovi u listovima nogu mogu se događati u bilo koje doba dana, te mogu biti probijajući i dugotrajni. Neugodan osjećaj mogu prouzrokovati problemi sa žilama, kostima ali uzrok može biti i nepovezan sa samom nogom, točnije listom noge.

Najčešći razlozi bolova u listu noge

List se sastoji od tri velika mišića – dva mišića gastrokneumijusa ili trbušasta mišića lista te mišić soleus ili široki listoliki mišić. U listu se također nalazi i jedan manji mišić naziva plantaris ili tabanski mišić. Osim mišića, tamo se nalaze i kosti – cjevanica te fibula ili lišnjača. Tek kada se otkrije koji je pravi razlog bolova u listovima, može se pravilno liječiti.

Ovo je najčešća pojava kod sportaša i kod aktivnih ljudi. Događa se radi nedovoljnog istezanja mišića te nedovoljnog zagrijavanja mišića prije neke tjelovježbe ili trčanja maratona. Uobičajeni simptomi osim boli su oticanje te vidljivi podljevi krvi. Najčešće se ozlijedi medijalni trbušasti mišić te je to jedna od najčešćih boli nogu ispod koljena.

Pucanje tabanskog mišića

Plantaris ili tabanski mišić mekan je, tanak i malen, a kod čak 10% populacije uopće nije prisutan. Postoji mogućnost da uslijed nepravilnog izvođenja nekih vježbi ili pretjeranog pritiska na taj mišić može doći do pucanja. To izaziva jaku, oštru bol u listu noge.

Ravno stopalo

Bol u listovima u mirovanju može se pojaviti nakon dugotrajnog hodanja ili sjedenja, a posebice nakon nošenja tereta. Kada se neka radnja kontinuirano izvodi s nogama, a stvara pritisak na stopala, to može imati dugotrajne posljedice od kojih je prva bol u listu. Opterećenje i bol ćete osjećati u mišićima potkoljenice za vrijeme mirovanja i opterećenja.

Bakerova cista

Iako se naziva cistom, to je oteklina koja se može pojaviti u prostoru potkoljenice. Ovo će uzrokovati ukočenost i bol u koljenu. Najčešće nastaje uslijed bolesti zglobova kao što je artritis. Pojavljuje se kao proširenje burze te stvara upalnu reakciju, a lokalizira se točno iza koljena. Može se pojaviti i kao posljedica prenaprezanja ili ozlijede koljena. Može se povećavati, smanjivati i puknuti, te ako dođe do puknuća nastaju jaki bolovi u listu noge te oticanje. Liječi se fizikalnom terapijom i često se vraća.

Upale vena

Iznenadni i jaki bolovi u listovima mogu biti posljedica upale vena. Površinske vene, ako dođe do upale, uzrokuju upalne promjene na koži koje nisu vidljive golim okom iako izazivaju velike bolove u listovima. Uz bol se u ovom slučaju osjeća i jaka osjetljivost na dodir, bol za vrijeme hodanja. U težim slučajevima može doći do povišene tjelesne temperature i upalnih promjena vidljivih na koži.

Povećana tjelesna težina

Iako možda neizravno, pretilost može uzrokovati teške bolove u listovima. Nakupljeno masno tkivo smanjuje tjelesnu pokretljivost, opterećuje kosti i zglobove na kojima stvara promjene. Ako je pretilost povezana s ravnim stopalima, to bi mogao biti uzrok bolova u donjem dijelu noge. Radi pretilosti može doći do bolova, oticanja, proširenih vena ali i problema s kralježnicom što je sve povezano sa stopalima i listovima jer je tijelo opterećeno viškom kilograma.

LIJEČENJE

mirovanje – kako bol mogu uzrokovati grčevi ili pretjeran rad mišića, mirovanje je prvo što će vam i liječnik preporučiti. Odmorite mišić te pričekajte da se upala povuče. Često je ovo jedina stvar koja je potrebna. Možete se poslužiti i štakama ako su simptomi previše jaki, jer će one smanjiti opterećenje na donji dio nogu

hladno, topli oblozi – pri osjećanju bolova upalu bi mogli smanjiti oblozi. Možete koristiti led i čekati da se otopi ili stavljati hladne obloge s gazom natopljenom u ledenu vodu. Kako bi se upala suzbila možete pokušati i stavljati tople gaze, a posebice od čaja od koprive.
fizikalna terapija – ovo će vam preporučiti i pripisati liječnik ako su simptomi toliko jaki. Ona se koristi kod svih sportskih oboljenja jer pomaže poboljšati pokretljivost mišića i kostiju. Ovisno o bolovima mogu se koristiti različite medote i terapije – magnetne, električne ili samo vježbe.

gorka sol – napunite posudu toplom vodom i u nju stavite 4 žlice gorke soli. Ovo možda neće pomoći kod jakih bolova, ali sigurno će pomoći u opuštanju mišića i kostiju nakon cjelodnevnog hodanja ili sjedenja. Nakon 15 minuta ove kure, namažite ih hidratantnom kremom i dodatno opuštajte. Na ovaj način poboljšat ćete cirkulaciju krvi i smanjiti oticanje ako je do njega došlo.

razgibavanje mišića lista – ovo je najbolja prevencija prije početka ikakve tjelovježbe ali i prije početka radnog dana. Zagrijavanjem mišića spriječit ćete šok i pritisak na stopalo i mišiće lista, te tako umanjiti mogućnost bolova u listovima, piše Net.hr. (novi.ba)