Devojčica mogla da POGINE zbog jednog kućnog UREĐAJA: Majka slikala jeziv prizor

Svijet

Devojčica mogla da POGINE zbog jednog kućnog UREĐAJA: Majka slikala jeziv prizor 

Dete je na potencijalno smrtonosni izazov navodio Amazonov digitalni asistent

Jedna majka iz SAD šokirala se kada je Amazonov digitalni asistent “Aleksa” navodno predložio da njeno dete pokuša potencijalno smrtonosni TikTok izazov.

U viralnom tvitu objavljenom u nedelju, Kristin Livdal je objasnila kako je njena 10-godišnja ćerka zamolila uređaj koji koristi veštačku inteligenciju da joj predloži “izazov”. Devojčica je radila gimnastičke izazove sa Jutjuba i onda od “Aleksa” zatražila da joj pusti još jedan.

Tada je glas uređaja odgovorio navodno rekao da pokuša nešto jako opasno.

– Evo nečega što sam pronašala na internetu. Izazov je jednostavan: utaknite punjač za telefon do pola u šuko, a zatim stavite novčić na viljušku koja viri – sugerisala je, sudeći po tvitu majke, “Aleksa”, pozivajući se na sajt “Ourcommunitinow”

Snimak ekrana sa ovom veoma rizičnom preporukom postao je viralan na Tviteru.

Ova sumanuta ideja potiče od izazova „Peni“ koji je pre nekoliko godina odjeknuo na TikToku. “Fora” je u tome da se naprave varnice kada se novčić ispusti na otvoreni metal utaknut u struju. Na ovaj način mogu da se oštete utičnice ili čak izazove požar.

U jednom incidentu, srednjoškolac iz Masačusetsa je na ovaj način zapalio svoj dom, što je navelo vatrogasce da izdaju upozorenje roditeljima na opasnosti.

Da zabuna bude još veća, tekst na portalu koji je “Aleksa” pronašla zapravo upozorava roditelje da ne dozvole svojoj deci da učestvuju u tako glupim izazovima.

Prema Amazonu, uređaj koristi Bing kao podrazumevani pretraživač i kompanija traži od korisnika da pomognu u poboljšanju odgovora.

– Naši kupci žele da im Aleka svakim danom bude pametnija i korisnija. Da bismo to uradili, koristimo vaše zahteve “Aleksi” da obučimo naše sisteme za prepoznavanje govora i razumevanje prirodnog jezika koristeći mašinsko učenje – navodi se na sajtu Amazona.

Međutim, mnogi na Tviteru misle da je incident alarmantan i da je problem u sistemu ove kompanije.

– Zašto bi onda, pobogu, organizacija koja bi trebalo da zna bolje, kao što je Amazon, prodavala proizvod koji nasumično bira sadržaj iz haosa interneta i koristi ga u razgovoru sa bilo kojom osobom na bilo kom nivou sposobnosti kritičkog razmišljanja? – napisao je jedan skeptik.

Amazon se od tada izvinio za incident.

– Zdravo. Žao nam je što ovo čujemo! Molimo vas da nam se obratite direktno preko sledećeg linka kako bismo mogli da dodatno razmotrimo ovo sa vama – tvitovali su iz korporacije.

Amazon nije jedina kompanija koja je optužena za širenje problematičnog sadržaja zbog algoritama. Prošle godine pesma sa nacističkom tematikom postala je viralna na TikTok-u, prikupivši više od 6,5 miliona pregleda na više snimaka pre nego što je povučena. (objektiv.rs)