MUČI VAS VISOK PRITISAK: Ove namirnice obavezno IZBACITE iz jelovnika, one vam prave PROBLEME

Zdravlje

MUČI VAS VISOK PRITISAK: Ove namirnice obavezno IZBACITE iz jelovnika, one vam prave PROBLEME

Ako ih izbacite, regulisat će vam pritisak za mjesec danas!

Ako vam je nedavno dijagnostikovan visok krvni pritisak jasno je da želite da učinite sve što možete kako bi se vratio u normalno stanje.

Međutim, svima je na početku teško da se odreknu ishrane na koju su navikli. Zato vam predstavljamo namirnice koje mogu biti zamjena za šećere i druge proizvode koji pogoršavaju zdravstveno stanje. U sljedećem djelu teksta uverićete se da možete da pobjedite loše stanje organizma i uživate u zdravoj ishrani!

Izbjegavajte so, birajte pikantne začine

Kada kažemo pikantne ne mislimo samo na ljute začine, birajte začine koji nam dolaze iz Indije kao što su kari, kurkuma, korijander, cimet..

Važno je izabrati one koji ne sadrže so u sebi. Oni će dati ukus vašem jelu, zahvaljujući njima možete zdrave obroke neutralnog ukusa učiniti posebnim, a pritom nećete koristiti so koja podiže krvni pritisak.

Alternativa šećeru

Izbjegavajte sokove i konzervirano voće koje u sebi ima veliku količinu šećera. Ukoliko ste navikli da zašećerite kafu, koristite alternativni šećer koji je u granulama i koji možete kuputi u apoteci. Bićete vitalni i visok pritisak vam neće pokvariti dan, a pritom ćete uživati u omiljenom napitku.Možete da koristite zaslaživače poput stevije, sirup agave, kokosov šećer.

Al*oholni napici povećavaju krvni pritisak

Ljudi koji se bore sa hipertenzijom trebalo bi da izbegavaju alkoholne napitke, kako bi održali dobro zdravstveno stanje. Kako treba izbjegavati i kupovne sokove koji sadrže veliku količinu šećera, najbolje je cijediti voće. U posebnim situacijama možete zatražiti voćni koktel ali naglasiti da ne dodaju šećer u njega!

Kofein

Ljekari iznova naglašavaju da kofein sužava krvne sudove i jeste štetan ako niste umereni. Ispijte jednu šoljicu kafe dnevno, a poslepodne birajte čajeve ili bezkofeinsku kafu. Kod čajeva treba takođe da budete oprezni, jer crni i zeleni čaj sadrže kofein. Ako ste ujutru već popili kafu, izaberite čaj od kamilice ili od mešavine biljaka. Djelovat će umirujuće i okrijepiće vaše tijelo.

Kontrolišite unos crvenog mesa

Meso je sastavni dio ishrane, ali se treba bazirati na piletinu, morske plodove i ribu. Velika količina crvenog mesa nije preporučljiva, teže se vari i može povećati krvni pritisak. Ako uživate u govedini, kontrolišite unos iste i nemojte je jesti više od jednom nedjeljno.

Veoma je važno da vaša ishrana bud eizbalansirana i da unosite dovoljno voća i povrća, generalno zdravih namirnica, a da izbjegavate štetne i masne sastojke. Ukoliko niste sigurni da li je vaša ishrana pravilna, najbolje je da se posavetujete sa nutricionistom koji će vam napraviti plan ishrane, koji će ujedno biti i namijenjen i snižavanju visokog pritiska.

Možete vi to sami!

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom.
Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja. (novi.ba)