OVE 4 STVARI SVAKI VOZAČ MORA DA URADI PRIJE PADA TEMPERATURA: Samo ovako će vam auto duže biti u top stanju!

Zanimljivosti

OVE 4 STVARI SVAKI VOZAČ MORA DA URADI PRIJE PADA TEMPERATURA: Samo ovako će vam auto duže biti u top stanju!

Auto je dobar drug, ali ako ne dobije potrebnu brigu može da otkaže u ključnom trenutku. Zato, prije nego što padne snijeg i temperture se spuste ispod nule, obavezno ispoštujte ova 4 koraka. Decembar je idealan mjesec da uradite sljedeće:

1. Sipajte antifriz

Mnogi se antifriza sete tek kad temperature padnu ispod nule i dođe do prvih mrazeva, ali je vrlo važno sipati antifrz prije nego što “udari” minus.

Kod velikog broja automobila postoji sistem za hlađenje pomoću rashladne tečnosti, odnosno antifriza, jer efikasno uklanja višak toplote iz mehanizama i svih pojedinačnih dijelova konstrukcije motora, doprinosi bržem postizanju radne temperature prilikom pokretanja.

Rashladna tečnost (antifriz) konstantno kruži od motora do hladnjaka i nazad. Iako je njena osnovna uloga da snizi tačku smrzavanja tečnosti i tako spriječi oštećenje motora, rashladna tečnost ima i druge značajne karakteristike:

Povećava tačku ključanja vode
Sprječava stvaranje kamenca
Ima antikorozivna dejstva
Podmazuje dijelove motora

2. Provjerite akumulator

Provjerite da li je onaj koji imate u kolima i dalje u garanciji. Posljednje što želite je da on akumulator “crkne” usred zime.

3. Brisači i vetrobranska voda

Zimi se ova tečnost više troši, jer su putevi prljavi. Na parkingu se dešavaju svakakve nezgode, pa proverite brisače, jer je bez njih zimska vožnja nemoguća.

4. Kederi

Ukoliko automobil nije nov premažite gumu između vrata i vozila, jer mogu da se smrznu. To važi i za bravu. Proteklih nekoliko zima su bile prilično tople, ali ako dođe do velikih mrazeva zatećiće nas nespremne. Dakle, proverite i da li u gepeku imate metlicu za čišćenje od snijega, iako je možda pametnije da je držite u kući u slučaju da snijg zaveje auto. (novi.ba)