ČAŠA VODE NA PRAZAN STOMAK ČINI ČUDA ZA ORGANIZAM,ali samo POD JEDNIM USLOVOM: Nutricionista o navici kojom započinjemo dan

Zdravlje

ČAŠA VODE NA PRAZAN STOMAK ČINI ČUDA ZA ORGANIZAM,ali samo POD JEDNIM USLOVOM: Nutricionista o navici kojom započinjemo dan

Od brojnih navika nam zavisi dobro zdravlje, a ispijanje čaše vode prije obroka je jedna od najkorisnijih. To je mišljenje brojnih ljekara, a nutricionistkinja Nurija Dijanova upozorava da ipak moramo voditi računa o nekim stvarima.

“Кada čovjek popije vodu na prazan stomak, pre doručka, njegovo telo se budi, pokreću se procesi varenja, stimuliše se rad gastrointestinalnog trakta, Čaša vode svakog jutra prije obroka je dobra navika, a posebno ako se to radi redovno. Rezultat je normalizovana crijevna mikroflora, koža postaje čistija, a raspoloženje se poboljšava”, rekla je Dijanova napomenula je ona.

“Sa stanovišta gastroenterologije, aktivira se jedan od osnovnih refleksa – gastrointestinalni, jer unos vode na prazan stomak podstiče pokretljivost crijeva“, objasnila je Dajana i istakla da nema svaka vode takav efekat.

“Da bi navika postala zaista korisna, mora se poštovati jedan važan uslov. Voda treba da bude sobne temperature, a ne hladna, posebno ako postoji sklonost ka opstipaciji, što je slučaj u oko 80 odsto gradskog stanovništva“, rekla je ona.

“Neki ljudi vole da dodaju sok od pomorandže ili limuna u čašu vode koju piju na prazan stomak, ali to se preporučuje samo onima koji nemaju bolesti gastrointestinalnog trakta, pozorila je nutricionista.

“U prisustvu gastrointestinalnih bolesti, egzacerbacije, takva voda a posebno ako je hladna, može da izazove grčeve, bol u stomaku, može se čak razviti pankreatitis”, objasnila je Nurija Dijanova. (novi.ba)