ŠTA SE DEŠAVA U TIJELU AKO SVAKI DAN JEDETE MED? Svrab i osip su samo prvi simptomi, a evo ko NIKAKO NE SMIJE da ga jede!

Zdravlje

ŠTA SE DEŠAVA U TIJELU AKO SVAKI DAN JEDETE MED? Svrab i osip su samo prvi simptomi, a evo ko NIKAKO NE SMIJE da ga jede!

Iako ima brojne prednosti, postoje i loše strane koje svakodnevna konzumacija izaziva.

Med je omiljena poslastica i univerzalni lijek za prehladu. Smatra se jednim od najvažnijih lijekova čovječanstva, a mnogi ljudi ga jedu svakodnevno, obično ujutru. Poznat je po svojim čudesnim svojstvima i pozitivnim delovanjem na naše tijelo, ali da li je to zaista tako?

Oduvijek se vodila polemika o tome koji je med najkorisniji, pa čak i među medicinskim stručnjacima. Bez sumnje, samo prirodni med, koji nije prošao nikakvu preradu, ima lekovita svojstva. Najkorisnije svojstvo meda je antibakterijsko i antivirusno. Sadrži ogromnu količinu kalijuma, koja je mnogo veća u svetlijem medu a on je glavni za uklanjanje bakterija. Takođe, med sadrži bakar i gvožđe, što pomaže u liječenju anemije i povećanju hemoglobina.

Mlijeko sa medom je stari recept naših majki i baka: ovim pićem liječimo kašalj od djetinjstva. Takođe pomaže u borbi protiv depresije, napetosti i nesanice. Med u kombinaciji sa vodom, đumbirom i limunom oslobodiće vas mučnine i umiriće vaše stanje želuca.

Kako prepoznati pravi med 

Ne samo da je omiljen kada je riječ o zdravlju, već se u velikoj mjeri koristi i zbog ljepote. Česta je pojava u kozmetičkom svijetu jer maske od meda i prirodnih ulja mogu učiniti čuda. Zbog toga mnogi brendovi ljepote lansiraju linije za njegu kože sa medom.

Uprkos sadržaju kalorija i visokom niovu šećera, nutricionisti preporučuju uključivanje meda u ishranu. Dobro razgrađuje masnoće i pomaže u borbi protiv suvišnih kilograma.

Mane

I med ima loše strane, a najvažnija od njih jesu alergije. Pored tipične reakcije u vidu svraba i osipa, može se manifestovati i kroz simptome uznemirenog stomaka.

Trudnice i dojilje takođe ne bi trebalo da se uzimaju med bez konsultacije sa ljekarom. Čak i ako nikada nisu imale alergiju, novorođenče je može imati. Takođe, savjete ljekara o konzumaciji meda treba da poslušaju i dijabetičari. Još jedna neprijatna posljedica koju med može donijeti je rozacea, odnosno manifestacija oštećenih i proširenih kapilara. (novi.ba)