5 NAJBOLJIH PROTIVUPALNIH ČAJEVA: Ljekoviti napitak za hladne dane! (RECEPT)

Zdravlje

5 NAJBOLJIH PROTIVUPALNIH ČAJEVA: Ljekoviti napitak za hladne dane! (RECEPT)

Ako niste sigurni koji čaj je dobar tokom zimskih dana, naš prijedlog su ovih 5 ljekovitih prtivupalnih čajeva:

Najbolji protivupalni čajevi

1. Čaj od đumbira

Ovaj egzotični korijen sadrži protivupalne tvari gingerol i shogaol.

Studije su pokazale da đumbir može ublažiti ozbiljnu upalu i bolove koji se javljaju kod reumatoidnog artritisa te da može pomoći i u prevenciji drugih teških hroničnih obolenja.

Kako se priprema:

Premda đumbir možete kupiti u vrećicama, najbolji je ipak svež koren. Uzmite komadić korijena đumbira, ogulite ga, izrendajte u šoljicu te prelijte vrućom vodom.

Ostavite da odstoji 10-ak minuta pa procijedite. Narendani đumbir možete i pojesti.

Za jače protivupalno djelovanje, svjež đumbir prokuvajte 10-30 minuta. Kad je čaj spreman za konzumaciju, po želji dodajte u njega malo svježe iscijeđenog limuna i meda.

2. Zeleni čaj

Popularnost zelenog čaja šriom svijeta ništa ne može nadmašiti. Ovaj je napitak poznat po svojim protivupalnim i antioksidativnim svojstvima, koje ima zahvaljujući polifenolima katehinima.

Zeleni čaj poboljšava i cirkulaciju te čuva zdravlje srca.

Kako se priprema

Stavite vrećicu kvalitetnog zelenog čaja ili čaja u listićima u čajnik pa zagrijte vodu na maksimalno 80 Celzijevih stepena (voda ne bi trebalo da vri).

Na taj način očuvat ćete aktivne supstance prisutne u zelenom čaju. Ostavite listiće da odstoje u vrućoj vodi nekoliko minuta pa procijedite. Neposredno prije konzumacije dodajte malo soka od limuna i meda.

3. Čaj od kurkume

Uz đumbir i zeleni čaj, kurkuma je jedan od najmoćnijih protivupalnih čajeva, i to zahvaljujući kurkuminu. Upravo taj aktivni sastojak, pokazala su istraživanja, smanjuje upalne markere.

Ovaj ljekoviti korijen žute boje vrlo se često primijenjuje u ajuverde medicini.

Kako se priprema

Čaj od kurkume dostupan je u vrećicama, no možete ga pripremite i od sušene kurkume u prahu koju već vjerovatno imate u svojoj kuhinji.

U činiju ili šerpicu stavite 1-2 kašiku kurkume u prahu pa sipajte 4 šoljice vruće vode. Ostavite da odstoji 10-ak minuta.

Među ajuverde napitcima jako je popularno i zlatno mleko od kurkume, koje se najčešće priprema s dodatkom mleka ili kokosovog mlijeka, bibera, meda i još nekih začina po želji.

4. Čaj od šipurka

Plod divlje ruže, poznatiji kao šipurak, obiluje vitaminom C i drugim protivupalnim sastojcima.

Idealan je za hladne zimske dane te vam pruža savršenu zaštitu od infekcija, odnosno upala.

Studija je pokazala da se konzumacijom ovog čaja tokom tri meseca mogu znatno ublažiti bolovi uzrokovani upalom te zakočenost zglobova kod artritisa.

Kako se priprema

2 kašike osušenog šipurka prelijte ključalom vodom. Ostavite da odstoji oko 5 minuta pa procijedite. Zasladite po želji medom ili nekim drugim prirodnim zaslađivačem.

5. Čaj od kamilice

Koji čaj ima tako nežan ukus da je pogodan i za djecu i toliko moćna svojstva kad je riječ o upalama i smirivanju cijelog organizma?

Naravno, radi se o kamilici. Jeste li znali da se kamilica već više od pet hiljada godina koristi kao čaj za umirenje i dugovječnost?

Osim što donosi smirenje nervnom sistemu, kamilica smanjuje i bolove, crvenilo i natečenost, koji su česti znakovi upalnih procesa.

Cvetovi kamilice mogu se kao oblozi nanositi i na kožu kako bi se smanjile upale.

Kako se priprema

Osim u čajnim vrećicama i rinfuzi, kamilica se može uzimati i u obliku ekstrakta ili pak tinkture. Ekstrakt kamilice zapravo sadrži najviše protivupalnih supstanci.

Uzimate li kamilicu kako biste smanjili upale u organizmu, preporuka je konzumirati 1-4 šoljice čaja na dan.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom.
Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja. (novi.ba)