Danijelu pijani bivši muž izbo nožem, a sud ga NAGRADIO sa 2,5 miliona dinara

Svijet

Danijelu pijani bivši muž izbo nožem, a sud ga NAGRADIO sa 2,5 miliona dinara

Neverovatna presuda sudije ima dobro obrazloženje

Muškarac koji je slučajno posekao ruku dok je pokušao da ubije svoju ženu kuhinjskim nožem dobio je 17.500 funti (blizu 2,5 miliona dinara) odštete od suda u Velikoj Britaniji, prenosi Dejli mejl.

Dorinel Kožanu (36) osuđen je na 11 godina robije zbog pokušaja ubistva. Sečivom od 20 cm ubo je svoju bivšu suprugu Danijelu (35) od pozadi i spreda u kuhinji njihovog doma. Žena je teško povređena pošto joj je nož, kako se navodi, prošao kroz desnu d*jku i dva rebra, koja su joj probušila pluća i jetru. Ostali su joj trajni ožiljci i skoro četiri meseca je provela u bolnici.

Međutim, doktori kažu da je Dorinelu bila potrebna hitna operacija jer je izbo svoju bivšu suprugu tako krvnički da je zaradio duboke posekotine na dva prsta desne ruke.

Muškarac rođen u Rumuniji pokrenuo je zbog toga odštetni zahtev protiv Nacionalne zdravstvene službe (NHS) insistirajući da mu je zbog greške lekara pre dolaska u zatvor u Bedfordu ograničena upotreba desne ruke.

Tokom saslušanja u Okružnom sudu u Norviču sudija Gibons mu je dodelio 8.500 funti, odbacivši većinu njegovih tvrdnji zbog načina na koji je zadobio povredu.

Ipak, Kožanu je tvrdio da je pokušavao da se odbrani, a nakon što su njegovi advokati uložili žalbu Višem sudu, sudija je odlučio da mu se odšteta poveća na 17.500 funti, navodeći da njegovo ponašanje koje je rezultiralo povredom nije relevantno u tužbi protiv NHS-a.

– Kožanu nije morao da dokazuje kako se posekao da bi dobio građansku parnicu. Povređen je pre prijema u zatvor, a u tom trenutku nije bio osuđivan. Nije bitno da li se povredio otvarajući konzervu pasulja, u okršaju bandi ili pokušavajući da ubije suprugu – objasnio je sudija svoju odluku.

Bivša supruga Danijela bila je besna izbo presude

– To je uvredljivo i odvratno. Ovaj čovek je nasilnik koji je pokušao da me ubije. I on je nagrađen dok ja nisam dobila nijedan peni. Bila sam u bolnici skoro četiri meseca i jedva sam se izvukla. Sramota je što je nagrađen za povredu koju je sebi naneo dok je mene napadao – rekla je šokirana žena.

Kožanu negira uvrede i insistira na tome da se Danijela ubola sama pre nego što je on ušao u kuhinju. (objektiv.rs)