OTEČENE NOGE, PECKANJE I GRČEVI MOGU BITI ZNACI BOLESTI: Evo šta je u pitanju, NE IGNORIŠITE

Zdravlje

OTEČENE NOGE, PECKANJE I GRČEVI MOGU BITI ZNACI BOLESTI: Evo šta je u pitanju, NE IGNORIŠITE

Znaci upozorenja da se obratite ljekaru mogu nastati od simptoma koje osjećate u nogama.

Mnoge bolesti su prilično specifične, a ponekad možete shvatiti da se u tijelu odvijaju ozbiljni procesi zbog stanja kože i zglobova, kao i neprijatnih osjećaja u određenim dijelovima tijela.

Mnoge neželjene reakcije mogu se osjetiti u nogama, a ukoliko imate simptome koji slijede u nastavku, ne izbjegavajte ih:

Giht
Ovo je jedan od najčešćih problema, koji je u 90% slučajeva primetan u predelu stopala ili na rukama. Crveni i otečeni prsti najčešće su znak gihta – oblika upalnog artritisa koji se razvija kod nekih ljudi koji imaju visok nivo mokraćne kiseline u krvi. Stvar je u tome što previsok nivo u tijelu izaziva upale i otoke u zglobovima i na koži. Ova kiselina može formirati igličaste kristale u zglobu i izazvati iznenadne, teške epizode bola, osjetljivosti, crvenila, toplote i oticanja.

Anemija
Anemija se može manifestovati i u prekomjernom blijedilu kože i na noktima na nogama. Ako primijetite udubljenost na ivicama noiktiju, nalik na kašiku, to ukazuje na nedostatke u ishrani, a posebno na manjak gvožđa u krvi. Takođe, nemojte zanemariti trenutak kada se na nokatnoj ploči pojavljuju jame i udubljenja. Sve ovo može ukazivati na razvoj anemije, koja nastaje zbog loše ishrane, ali i zbog unutrašnjeg krvarenja, karcinoma, ili celikalije.

Neuropatija
Alarmni signal takođe postaje oštar bol u nogama. Periferna neuropatija može izazvati gubitak osjetljivosti i bol u nogama. Pored bolova, mogu se javiti peckanje u nogama i stopalima, kao i povremeni grčevi i neobjašnjiva slabost mišića. Dobra vijest je da se problem može riješiti ako se na vrijeme obratite specijalisti, koji će sprovesti sve neophodne analize i prepisati terapiju.

Gljivična infekcija
Stanje u kom je koža na stopalima dosta suha i deformisana, može biti povezano sa gljivičnom infekcijom. Prema statistikama, omiljeno mjesto gljivičnih bakterija su stopala, pa se nemojte zanositi hranljivim kremama i kad shvatite da se nakon nekoliko nedelja korišćenja ništa nije promijenilo. Liječenje gljivice je prilično dugo i ponekad morate da se obratite ljekaru koji će proceniti složenost situacije i ponuditi najbolju opciju liječenja. (novi.ba)