IGNORISALA JE PROMENU NA JEZIKU, A ONDA SU JE ŠOKIRALI DIJAGNOZOM: “Uskoro bih umrla”

Svijet

IGNORISALA JE PROMENU NA JEZIKU, A ONDA SU JE ŠOKIRALI DIJAGNOZOM: “Uskoro bih umrla”

Devojka koja je ignorisala promenu na jeziku za koju se ispostavilo da je kancer svoje iskustvo i upozorila druge

Olivija Valas imala je 20 godina kada je primetila izraslinu, krvžicu na jeziku. Odlazak lekaru odlagala je jer ju je bilo sramota, pošto je mislila da je u pitanju seksualno prenosiva bolest.

Sada je upozorila druge ljude da obrate pažnju na simptome raka i da ne odlažu odlazak lekaru.

Olivija je kod doktora otišla tek kada je kvržica počela da je boli dok jede, a onda je čula užasnu dijagnozu – četvrti stadijum kancera jezika koji se proširio na limfne čvorove.

Ova devojka sada ima 26 godina i izlečena je, ali želi da podigne svest o simptomima kancera.

“Primetila sam kvržicu na jeziku, ali sam mislila da je u pitanju čir na jeziku, tj. ulkus. Počela je da raste, pa sam ubedila sebe da je u pitanju s*ksualno prenosiva bolest, što je dovelo do toga da sam sedam meseci odgađala odlazak lekaru. Postoji stigma u vezi sa mladim ženama i p*lnim bolestima, zbog čega sam bila prestrašena i na samu pomisao da odem kod doktora. Nisam mislila da je toliko ozbiljno koliko je bilo. Nisam imala nikakvih simptoma pored toga, ali sam zapravo verovatno mesecima hodala okolo sa rakom u četvrtom stadijumu”, kaže ova mlada žena, napominjući da sada verovatno ne bi bila živa da je sačekala samo još mesec dana.

Napokon je otišla kod lekara kada je počela da oseća bol dok je jela.

“Kvržica je počela jako da me boli kad god je nešto dodirne i bolelo me je dok sam jela. Tumor je bio prilično veliki, ali je bio u jeziku. Ubedila sam sebe da je to s*ksualno prenosiva bolest jer sam o tome čitala onlajn. Srećom po mene, tata me je odveo lekaru i čekao je u čekaonici jer sam ja bila postiđena i dalje misleći da je reč o p*lno prenosivoj bolesti. Soba je bila puna lekara i sestara, osećala sam da je u pitanju loša vest. Najstrašnije od svega je što nisam imala pojma da imam rak”.

Njeno lečenje je odmah započeto, imala je operaciju i išla na hemioterapiju, a sada je, srećom, potpuno izlečena. (espreso.co.rs)