Šta se dešava u organizmu ako prije spavanja popijete kafu?

Zdravlje

Šta se dešava u organizmu ako prije spavanja popijete kafu?

Često grickate nešto prije spavanja dok na kauču gledate TV? Hrana koju pojedemo prije spavanja može utjecati na kvalitetu sna, te može dovesti do povećanja tjelesne težine.

Kada vas vaš prazni trbuščić navečer traži nešto za pojesti nahranite ga, ali izbjegavajte ovih pet namirnica:

Kafa

Kafa i drugi napitci koji sadrže kofein odlični su za održavanje budnosti i usredotočenosti. Kofein je također diuretik, pa ako navečer popijete kavu, potreba za odlaskom na WC tijekom noći mogla bi biti veća nego inače. Zato umjesto kave prije spavanja radije popijte napitak bez kofeina kao što je npr. čaj od kamilice.

Slatkiši
Čokolada, keksi, sladoled i slatke žitarice ne bi trebale biti dio vašeg večernjeg menia. Konzumiranje šećera kasno navečer uzrokuje nesanicu. Jednostavini šećeri brzo se apsorbiraju i daju vam energiju. Stoga ako želite zadovoljiti večernju potrebu za ugljikohidratima, a pri tome želite i dobro spavati pojedite manju količinu cjelovitih žitarica, npr. integralnu rižu ili ječmenu kašu. Odabir namirnica s manjim glikemijskim indeksom pomoći će spriječiti nagli rast šećera u krvi.

Salsa
Začinjena salsa koja budi vaša osjetila nije obrok kojeg treba konzumirati prije spavanja. Feferoni i rajčica često mogu uzrokovati pojavu žgaravice čiji simptomi kada legnete u krevet mogu postati sve jači. Za mirniji san radije konzumirajte tzatziki ili hummus.

Pileća prsa
Pileće prsa i ostala masna mesna jela zadaju mnogo posla vašem probavnom sustavu, a aktivna probava održava tijelo budnim. Alternativa pilećim prsima, koja također nudi dobar izvor proteina su orasi ili kriška purećih prsa. Obje namirnice bogate su triptofanom i drugim aminokiselinama koje pomažu u održavanju ciklusa sna i budnosti.

Vino
Kada popijemo čašu vina prije spavanja osjećamo kako bi odmah mogli utonuti u duboki san. Bez obzira na to alkohol vrelo često uzrokuje smetnje u snu i dovodi do buđenja u sred noći. Alternativa vinu prije spavanja može biti sok od višnje, koji održava optimalnu razinu melatonina u organizmu i time pomaže u uklanjanju nesanice. (novi.ba)