ISTRLJAJTE ODJEĆU KOROM OD LIMUNA I GLEDAJTE ŠTA SE DEŠAVA: Nakon ovoga, nikada je više nećeTE BACITI!

Zanimljivosti

ISTRLJAJTE ODJEĆU KOROM OD LIMUNA I GLEDAJTE ŠTA SE DEŠAVA: Nakon ovoga, nikada je više nećeTE BACITI!

Limun ne samo da je zdrav već može da vam pomogne i u kućnim poslovima, prije svega u čišćenju.

Limunov sok ima toliko koristi u domaćinstvu, a ni kora ne treba da se baci. Koristite cijeli limun – sok, pulpu i koru, piše DII Natural, jer su prednosti limunove kore brojne: od čišćenja do onih manje poznatih kao što su izbjeljivanje zuba, uklanjanje mrlja od hrđe, osvjetljavanje kože i još mnogo toga!

Očistite lavabo i kadu pospite sodu bikarbonu u mokri sudoper ili kadu i koristite odsječenu stranu limuna za ribanje površine. Ova metoda će ukloniti prljavštinu, djelovati kao „izbjeljivač” i učiniti da umivaonici i kade zablistaju.

Neka posuđe zasija

Limun, jer limunska kiselina pomaže u uklanjanju mrlja sa posuđa i djeluje kao odmašćivač. Bacite limunovu koricu u vodu za pranje sudova da biste uklonili masnoću i očistili čaše i srebrni pribor.

Uklonite mrlje na odjeći

Utrljajte pola limuna na mrlje od masnoće ili ispod pazuha. Ostavite da odstoji preko noći. Za teške mrlje, pospite malo sode bikarbone preko mrlje natopljene limunom i izribajte, a zatim operite kao i obično.

Očistite posude za kafu

Kiselina u limunu se rastvara i taloži tvrdu vodu i zagorijele mrlje od kafe sa lonaca za kafu. U hladan lonac za kafu dodajte limunovu koricu, nekoliko kašika soli i šoljicu ili dvije leda. Mješajte sastojke nekoliko minuta ili dok se mrlje potpuno ne uklone. Ako su mrlje tvrdokorne, ostavite smjesu u loncu za kafu i potopite nekoliko sati ili preko noći. Dobro isperite prije ponovne upotrebe.

Mrlje od čistog sapuna i tvrde vode na vratima tuša

Mrlje od tvrde vode nastaju zbog minerala u vodi, a mrlje od sapuna kao rezultat reakcije minerala iz vode sa sapunom. Već znamo da limun savršeno uklanja takve naslage, pa uzmite pola limunove kore, pospite solju i utrljajte direktno na vrata tuš kabine. Dobro isperite kada završite.

Uklonite mrlje od hrđe

Kiselina u limunu takođe pomaže u uklanjanju mrlja od hrđe. Pospite mrlju solju i istrljajte polovinom limuna. Ostavite so i limun da odstoje nekoliko sati, povremeno trljajući ako je potrebno. Ako mrlja još nije nestala, ostavite limun da odstoji na površini preko noći, a zatim dobro isperite vodom.

Izbjelite zube

Sadržaj kiseline u kori citrusa može izbjeliti i posvjetliti obojene zube. Utrljajte unutrašnji bijeli dio limunove kore nekoliko minuta na zube za efekat izbjeljivanja. Nakon upotrebe isperite vodom. Koristite sa oprezom najviše jednom nedeljno, da ne biste oštetili zubnu gleđ. (novi.ba)