DJEČAK (10) ŽIVI POTPUNO SAM NAKON GUBITKA RODITELJA: / Za posvajanje ne želi ni čuti; ‘Mogu se sam brinuti o sebi’

Zanimljivosti

DJEČAK (10) ŽIVI POTPUNO SAM NAKON GUBITKA RODITELJA: / Za posvajanje ne želi ni čuti; ‘Mogu se sam brinuti o sebi’

Dane i noći provodi u napuštenoj kolibi sa slamnatim krovom, ali ne želi da ga usvoji druga obitelj

Dok je glavna briga većine 10-godišnjaka učenje i pisanje zadaća, Dang Van Khuyen svoje dane provodi radeći na polju oko svojega skromnog doma u jednom zabačenom selu u Vijetnamu. Ovaj dječak izgubio je cijelu obitelj, ali odbija biti usvojen.

Sve je obveze preuzeo na sebe
Majku je izgubio u vrlo ranoj dobi i morao je živjeti s bakom dok je njegov otac tražio posao u građevini. No, stvari su se dramatično pogoršale nakon što mu je otac poginuo u nesreći na poslu, a baka mu se preudala u drugo selo pa je ostao potpuno sam.

Prije ga je otac uzdržavao, a baka mu kuhala i brinula se o njemu. Sada maleni Dang više nema nikoga i sve je obveze preuzeo na sebe. U prilogu vijetnamskih medija 10-godišnjak sadi povrće u polju i sakuplja izdanke bambusa za kuhanje.

Dane i noći Dang provodi u napuštenoj kolibi sa slamnatim krovom, ali ne želi da ga usvoji druga obitelj, prenosi Oddity Central. Nakon što je čuo za smrt Dangova oca, njegov učitelj uspio je prikupiti dovoljno novca za pogreb te je upozorio lokalne vlasti na dječakovu situaciju.

Nikada nije propustio dan u školi
Budući da baka nije izrazila želju da se brine o dječaku, udomiteljski dom i posvojenje za njega su bili jedina opcija, no dječak je to odlučno odbio rekavši da se može brinuti o sebi. Sam uzgaja bambus i sadi povrće, a velikodušni susjedi opskrbljuju ga drugom hranom, poput riže.

Premda odbija čak i razmotriti mogućnost usvajanja, Dang priznaje da mu spavanje svake noći dok vjetar zavija kroz zidove njegova doma nije najugodnija stvar na svijetu. Otkako je njegov učitelj podijelio priču o njemu, vijetnamski mediji počeli su pisati o njegovoj zadivljujućoj hrabrosti i podršku je počeo dobivati sa svih strana zemlje.

Neki su se ponudili da ga usvoje, dok su drugi izrazili želju da doniraju namirnice, no nije jasno koliko je pomoći skroman dječak uopće spreman primiti. Ono što osobito impresionira činjenica je da maleni Vijetnamac, unatoč naporima, nikada nije propustio dan u školi. Svakoga se jutra vozi biciklom i pohađa satove, a zatim se vraća kući kako bi obavljao svoje svakodnevne poslove. (net.hr)