PASTERIZUJTE ZIMNICU NA OVAJ NAČIN: Zaboravite na LONAC PUN VODE, domaćice će biti ZAHVALNE NA TOME

Zanimljivosti

PASTERIZUJTE ZIMNICU NA OVAJ NAČIN: Zaboravite na LONAC PUN VODE, domaćice će biti ZAHVALNE NA TOME

Pasterizacija tegli je veoma važna aktivnost prilikom pripreme domaćih zimnica

Prilikom pasterizacije tegle zagrevamo na visoku temperaturu, što sprečava da se hrana kasnije pokvari. Obično se to radi u loncu čije dno je pokriveno krpom. Zatim se napuni vodom i prokuvaju se tegle 3/4 visine u vodi. Veoma je važno da tegle ne budu potpuno pod vodom i da ne dodiruju stranice.

Konvencionalna pasterizacija tegli je naravno efikasna. Međutim, nije baš zgodna. Nekada naše bake nisu imale veliki izbor, ali danas u kuhinji imamo uređaje koje možemo koristiti za pasterizaciju tegli.

Pasterizacija tegli u rerni

Suva pasterizacija je mnogo pogodnija. Za ovo možemo koristiti rernu koja lako dostiže temperature potrebne za ubijanje mikroorganizama u našim konzervama. Postoji samo jedan uslov – ne smete stavljati foliju i gumice na teglu.

Pripremite pleh, pa na njega stavite kuhinjsku krpu kako tegle ne bi stajale direktno na njemu. Zatim zagrejte rernu na 120 stepeni. Ako stavljamo vruću zimnicu u tegle, stavite ih u prethodno zagrejanu rernu. Ako su već hladne, stavite ih u uređaj dok se već zagreva. Ovo čuva tegle od lomljenja.

Tegle u rerni se drže 30 minuta. Posle ovog vremena, međutim, ne vadimo ih odmah, već samo otvaramo vrata da se ohlade sat vremena. Posle ovog vremena, možemo ih staviti u ostavu. (espreso.co.rs)