Ribaru se prevrnuo stomak kad je NAMIRISAO ulov: Sada je MILIONER zbog ove retke gadosti (FOTO)

Zanimljivosti

Ribaru se prevrnuo stomak kad je NAMIRISAO ulov: Sada je MILIONER zbog ove retke gadosti (FOTO)

Srećnik iz Omana uspeo je komotno da se penzioniše zahvaljujući 60 kilograma teškoj “bljuvotini” kita

Halid Al Sinani, ribar iz Omana, postao je milioner nakon što je u mreži pronašao nešto ljigavo, ali jako vredno. Za ulov je dobio dva miliona dolara (oko 229.660.000 dinara).

Ribar je u mreži našao tzv. ambru, redak proizvod kitovog probavnog sistema koji se naziva i “plutajuće zlato”. Tu kitovu bljuvotinu vrlo cene proizvođači parfema. Ambra se koristi u proizvodnji parfema jer omogućava da miris duže traje.

Al Sinani je medijima ispričao kako je nakon ribolova krenuo kući i tada je osetio strašan smrad. Otkrio je da dolazi iz njegove mreže. Srećni ribar rekao je kako će se prestati da se bavi ribolovom i milione potrošiti na luksuzniji život.

Ambra je izlučevina kitova ulješura. Potrebne su godine kako bi narasla i smatra se da kitove štiti od oštrih i teških stvari koje mogu da progutaju. U okeanima pluta godinama pre nego što dođe do obale. Uticaj sunca i slane morske vode ambru pretvaraju u mekanu, sivu masu.

Najveća ambra pronađena je 1913. godine u Australiji i bila je teška 455 kilograma. U prošlosti su je smatrali afrodizijakom. Ambra koju je našao Al Sinani teži oko 60 kilograma, piše Dejli Mejl.

Iako na prvi pogled odbojna, pod uticajem sunca, morske vode i atmosfere, ambra poprima svetliju boju, od srebrno-sive do zlatno-žute nijanse, sve dok na kraju ne postane potpuno bela. Tada i njen miris dobija prefinjenu i blagu, slatkastu zemljanu notu. (objektiv.rs)