Vapaj majke Koste K.: Smjesta zahtijeva da se njenom sinu omogući jedna stvar!

Svijet

Vapaj majke Koste K.: Smjesta zahtijeva da se njenom sinu omogući jedna stvar!

Miljana K. majka dječaka koji je u OŠ “Vladislav Ribnikar” pobio osmoro dece i portira, najprije je potpisala saglasnost za njegovo liječenje na psihijatriji, ali sad je promijenila ploču.

Naime, Miljana K., majka dječaka koji je u OŠ “Vladislav Ribnikar” pobio osmoro djece i portira, tvrdi da je Kosta zdrav i da ljekari treba da ga puste iz bolnice.

Dobro obaviješteni izvor Informera pojašnjava da je Miljana K. potpisala saglasnost za liječenje svog sina samo dan nakon što je Kosta, poslije jezivog masakra u školi, smješten u psihijatrijsku bolnicu.

– U to vrijeme Kostina majka je još bila u šoku zbog zločina koji je počinio njen sin, pa je na nagovor ljekara i radnika Centra za socijalni rad pristala da potpiše saglasnost. Međutim, kad je malo došla sebi, tražila je da povuče tu saglasnost, tvrdeći da je potpis stavila u stanju šoka i da nije mogla racionalno da razmišlja. Ona je svjesna da je njen sin krivično neodgovoran, pošto nema navršenih 14 godina i da je jedini način da se on drži u bilo kakvoj izolaciji taj da bude zatvoren u bolnici, na obaveznom liječenju – napominje izvor i dodaje:

– Ona se oštro protivi tome da joj sin do kraja života provede u ludnici i sad na sve načine pokušava da ga izvuče na slobodu.

Na drugoj strani, advokat Jugoslav Tintor objašnjava da će o boravku Koste K. (13) u psihijatrijskoj klinici konačnu odluku dati konzilijum ljekara i sud.

– U konkretnom slučaju primjenjuje se Zakon o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama. Kada neko za kog se utvrdi da ima mentalne smetnje bude smješten u psihijatrijsku ustanovu, on može tamo boraviti uz njegov pristanak ili pristanak njegovog zakonskog zastupnika. Moguće je da bude smješten u psihijatrijsku ustanovu i bez njegovog odobrenja ukoliko konzilijum psihijatara utvrdi da za to postoje razlozi, odnosno da je to neophodno da bi se spriječilo ugrožavanje života tog lica ili života i bezbijednosti drugih lica, što bi ovdje mogao biti slučaj – navodi Tintor i precizira:

– Inicijalno se traži pristanak osobe ili zastupnika, a ukoliko dođe do protivljenja, onda se može pribjeći postupku koji predviđa zakon, a to je zadržavanje u psihijatrijskoj ustanovi bez pristanka. Ako je majka opozvala svoj pristanak za liječenje, svoje mišljenje daje tim stručnjaka, a sve se šalje sudu, koji u vanparničnom postupku odlučuje o zadržavanju lica s mentalnim smetnjama u psihijatrijskoj ustanovi. Sud periodično dobija izvještaj kako se kreće liječenje. Ako nema pomaka, onda se liječenje svakako produžava.

Miljana je, inače, doktor nauka i radila je kao asistent u Centru za forenzičku i primijenjenu molekularnu genetiku Biološkog fakulteta u Beogradu. Muž Vladimir je takođe intelektualac i doktor je radiologije. On je trenutno u pritvoru, pošto je Kosta počinio pokolj sa očeva dva pištolja, koje mu je prethodno uzeo iz sefa u porodičnom stanu na Vračaru.

Podsjetimo, Kosta je 3. maja u 8.40 ušao u školu i bez riječi ubio pripadnika obezbjeđenja Dragana Vlahovića i još tri djevojčice koje su se zatekle kod ulaza – Anu B. (12), Bojanu A. (12) i Sofiju N. (14). Zatim je u hodniku zamijenio okvir s municijom u pištolju i ušao u učionicu u prizemlju, gdje je Kostino odjeljenje 7/2 imalo čas historije. Tamo je najprije ranio u ruku i stomak nastavnicu Tatjanu Stevanović, pa se okrenuo i zapucao ka djeci. Likvidirao je Andrijanu D. (14), Katarinu M. (13), Maru A. (14), Emu K. (14) i Andriju Č. (14) i ranio još šestoro školskih drugara.

U to vrijeme, tačno u 8.42, policiju je pozvala zamjenica direktora škole i prijavila da se u zgradi čuje pucnjava. U međuvremenu, Kosta je izašao iz učionice, pa je kod stepeništa odbacio još jedan prazan okvir municije, a onda je i sam pozvao policiju, rekavši da je pobio djecu “jer je psihopata”. (ekskluziva.ba)