Najteže ranjeni dječak iz Ribnikara liječenje nastavlja u Čikagu: Teško ranjen u vrat i kičmu, država će snositi sve troškove!

Svijet

Najteže ranjeni dječak iz Ribnikara liječenje nastavlja u Čikagu: Teško ranjen u vrat i kičmu, država će snositi sve troškove!

BEOGRAD – Dječak koji je teško ranjen u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” a nalazi se na Institutu za majku i dijete sa ozbiljnim povredama vrata i kičme, liječenje će najvjerovatnije nastaviti u Čikagu.

To je jutros na RTS rekao državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlekm izjavio je danas da će da se sada sprema potrebna dokumentacija na nastavak liječenja kao i da će država snositi sve troškove.

Kako je dodao, u KBC Zemun je smješten pacijent sa ortopedskim problemima, a još devet ranjenih u školi “Ribnikar” i u okolini Mladenovca liječe se u Urgentnom centru.

“U Urgentnom se liječi šestoro muških i tri ženska pacijenta i svi su stabilni. Najozbiljnije povrede ima pacijent koji je 1997. godište kojem je odstranjen bubreg, jedan 1972. godište sa povredama grudnog koša i djevojčica 2005. godište sa dvije prostrijelne rane i povredama bubrega i jetre”, rekao je Đerlek.

On je naveo da je ministarstvo odmah nakon dva masovna ubistva oformilo timove za psihološku podršku, otvorilo telefonske linije, štampalo flajere sa savjetima kako se ophoditi i kako prići djeci.

Najavio je projekt o načinima rješavanja krize i smanjenju posljedica, ukazao je da će se angažovati više stručnjaka koji će razgovarati sa djecom, roditeljima i nastavnicima, a na kraju će se raditi i test o posljedicama traume.

Gdje će djeca iz “Ribnikara” nastaviti školovanje je, kako je rekao Đerlek, “osjetljiva tema” o kojoj će se razgovarati sa roditeljima. (ekskluziva.ba)