Potresne Fotografije: Željko Spava Na Ulicama Dok Obitelj Prima Pomoć Da Bi Brinula O Njemu. A Da Bi Dobio ‘Koju Kunu’, Ljudima Otvara Vrata Trgovine

Svijet

Potresne Fotografije: Željko Spava Na Ulicama Dok Obitelj Prima Pomoć Da Bi Brinula O Njemu. A Da Bi Dobio ‘Koju Kunu’, Ljudima Otvara Vrata Trgovine

Iz Središnje službe Hrvatskog zavoda za socijalni rad potvrdili su da Željkova obitelj prima naknadu, a rođaci su kazali da se radi o iznosu od oko 460 eura

Na društvenim mrežama posljednjih nekoliko dana kruže potresne fotografije 43-godišnjeg Željka V., nesretnog čovjeka s invaliditetom koji spava na ulicama Belog Manastira pokriven tek tankom jaknom ili kartonskom kutijom. Osobe iz bliskog obiteljskog kruga u nekoliko su navrata prijavljivali nadležnim institucijama da Željkovi majka i očuh za njega ne brinu, bez obzira na to što su mu zakonski skrbnici i za to su plaćeni. Kako piše Telegram, na njihove prijave nitko nije reagirao, a njegovi rođaci tvrde kako ga uža obitelj tjera da prosi na cesti i donosi im novac.

“Željko V. i njegova obitelj dugogodišnji su korisnici područnog ureda Beli Manastir i ostvaruju sve novčane naknade, za koje ispunjavaju zakonom propisane uvjete”, kazali su iz Središnje službe Hrvatskog zavoda za socijalni rad. Tamo su potvrdili i da Željkova obitelj prima naknadu, a rođaci su kazali da se radi o iznosu od oko 460 eura.

‘Željko nije kriv za stanje u kojem se nalazi’
Priča o Željku intenzivno se počela širiti u listopadu kada su se pojavile i fotografije na društvenim mrežama. U objavi na Facebook stranici Baranja pod povećalom stoji da “grad Beli Manastir već dugo nema nikakvu ideju što napraviti po pitanju Željka, kako se gleda već duže vrijeme ni Socijalna služba nema rješenje”.

“Željko nije kriv za stanje u kojem se nalazi, a nadležni ne reagiraju. On se trudi biti od koristi, otvara ljudima vrata trgovine kako bi zauzvrat dobio ‘koju kunu’. Ružna strana svega toga jest što se Željko ne ustručava izvršiti veliku nuždu pred ljudima, bilo kada i bilo gdje, u zadnje vrijeme spava kako saznajemo vani prekriven nekakvim dekama, a minusi kreću… Što ako se smrzne i ne preživi, tko će za to biti odgovoran? Pojest će vuk magare, jel’ tako?”, stoji dalje u objavi.

Gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob rekao je da se i on u više navrata obraćao Područnom uredu za socijalni rad, a iz policije su otkrili da su i oni postupali u Željkovom slučaju. O svemu su, dodali su, obavijestili Područni ured, a provest će i kriminalističko istraživanje.

“Centar za socijalnu skrb 2021. obavijestio je Grad Beli Manastir da je pokrenut postupak smještaja građanina u ustanovu socijalne skrbi, ali da je to zbog preopterećenosti smještajnih kapaciteta i dugotrajnih lista čekanja nemoguće odmah realizirati. Tvrdili su da na tome kontinuirano rade. Nakon posljednjeg dopisa Grada Belog Manastira u listopadu 2023., obavijestili su nas da će isti građanin biti upućen na liječenje i nakon toga u ustanovu socijalne skrbi”, kazao je gradonačelnik Rob. (net.hr)