Pokrenuta peticija da ranjena nastavnica iz “Ribnikara” dobije nacionalnu penziju

Svijet

Pokrenuta peticija da ranjena nastavnica iz “Ribnikara” dobije nacionalnu penziju

Njene kolege, bivši i sadašnji učenici, pokreću ovu inicijativu kao izraz empatije, solidarnosti i podrške prema njoj lično, sa jasnom porukom o značaju i položaju nastavničke profesije
Na sajtu peticije.online pokrenuta je peticija da teško ranjena nastavnica Osnovne škole “Vladislav Ribnikar” dobije nacionalnu penziju.

– Tatjana Stevanović je 3. 5. 2023. upucana i teško ranjena na svom radnom mestu. Učenik je pucao u nju i druge učenike u školi i učionici, teško ih ranio i pobio, dok je ona držala čas – navodi se u tekstu peticije na sajtu i dodaje:

– Njene kolege, bivši i sadašnji učenici, pokreću ovu inicijativu kao izraz empatije, solidarnosti i podrške prema njoj lično, sa jasnom porukom o značaju i položaju nastavničke profesije – navodi se u tekstu peticije na sajtu.

Peticiju je do sada potpisalo 8.450 osoba.

Masakr u školi “Vladislav Ribnikar” počinio je učenik te obrazovne ustanove K. K. (13). Velika tragedija dogodila se oko 8.40 časova kada je maloletnik ovaj učenik sedmog razreda ubio 8 učenika ove škole i radnika obezbeđenja a ranio 6 đaka i nastavnicu istorije.

K. K. je, kako se sumnja, u posed pištolja došao već 1. maja. Napunio je šest pripadajućih okvira pištolja “Češka zbrojevka” i “Ruger” sa ukupno 92 metka i sakrio ih, a njegovi roditelji nisu primetili da oružja i municije nema. Tako je K. K. kobnog 3. maja oruže i municiju prebacio u ranac i poneo sa sobom u školu.

Ušavši u prizemlje škole, dečak je najpre ispalio 16 projektila koji su pogodili radnika obezbeđenja škole, a zatim dve učenice koje su sedele za stolom za dežurstvo, kao i u još jednu učenicu koja se nalazila ispred klavira.

Potom je nastavio hodnikom ka kabinetu istorije, u kojem su se na času nalazili nastavnica istorije T. S, student istorije na praksi D. P, kao i 23 oštećena maloletna učenika odeljenja VII/2 u koje je ispalio ukupno 45 projektila u vremenskom razmaku od 55 sekundi, a od te količine metaka je samo 11 promašilo.

Tu je lišio života petoro dece i ranio šestoro dece, kao i nastavnicu istorije. Jedno od ranjene dece naknadno je preminulo u bolnici.

On je, kako je navedeno u optužnici, “vitlao oružje, ali je učionica mala, te je broj žrtava veliki.

Dečak je izjavio da se ne seća koga je sve ubio, kao ni krvi, ni likova žrtava. Na pitanje kako se osećao dok je pucao u drugare iz odeljenja, odgovorio je da mu je bilo nelagodno što je tog dana prvi put pucao bez slušalica koje ublažuju jačinu zvuka. Rekao je da su ga “umirivali njihovi krici i vriska”.

Na radnom stolu dečaka ubice policija je na dan ubistva pronašla repliku pištolja, pištolj za airsoft bez okvira, nefunkcionalan, kao i nacrt bombe. Dečak je na internetu pretraživao kako da kupi bombu, ali je odustao kada je shvatio da je to teško izvodljivo. Takođe je na papiru pravio nacrt eksplozivne naprave.

Svi očenici odeljenja 7/2 su dobili status oštećenih, bilo da su ranjeni ili ne, jer su preživeli traumu gledajući kako njihov školski drug puca u njihove drugare. Radi zaštite njihovih prava, tužilaštvo je sudu predložilo da se isključi javnost tokom suđenja.

K. K. koji u trenutku izvršenja masovnog ubistva nije bio krivično odgovora, u daljem sudskom postupku učestvovaće kao svedok. (Telegraf.rs)