Ana je mami Jeleni treća sreća! Djevojčica teška 4 kg i dugačka 52 cm!

Svijet

Ana je mami Jeleni treća sreća! Djevojčica teška 4 kg i dugačka 52 cm!

Prva beba rođena u Novoj godini u zrenjaninskom porodilištu, Ana Polovina, rođena u 06.40 časova, teška je 4,030 kg i dugačka 52 centimetra.

Majka Jelena Polovina iz Banatskog Karađorđeva, istakla je da joj je Ana, treće dete i majka je još dve devojčice, devetogodišnje Nine i dvoipogodišnje Đine. Ministarka za brigu o porodici i demografiju Srbije, Darija Kisić odlučila je da ove godine daruje prvorođenu bebu, baš u Zrenjaninu, a u tradicionalnoj poseti bio je i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, koji je uz čestitke dežurnom osoblju, poklone uručio svim porodiljama koje se trenutno nalaze na odeljenju.

 

– Grad Zrenjanin je na decembarskom zasedanju Skupštine doneo odluku da se poveća naknada za prvorođeno i svako naredno dete, sa 45 na 60 hiljada dinara, uz pakete sa opremom i kozmetikom za bebe, a uveli smo i običaj da za Praznik grada, 17. novembar, sve bebe rođene na taj dan darujemo dukatom, kao što smo danas uradili i za prvorođenu bebu – istakao je gradonačelnik Zrenjanina, Simo Salapura uz napomenu da pronatalitetna politika grada podrazumeva ceo dijapazon aktivnosti, od besplatnih udžbenika i školskog pribora za đake prvake, do stipendiranja osnovaca, srednjoškolaca i studenata, mesečnog prevoza, regresiranja učešća u ekonomskoj ceni boravka u vrtićima.

Zajedno sa ministarkom Kisić i gradonačelnikom Salapurom, u poseti zrenjaninskom porodilištu bili su i državni sekretar Ministarstva za brigu o porodici i demografiju Radoš Pejović, kao i direktor bolnice u Zrenjaninu, dr Igor Kitaresku.

Dežurni ginekolog-akušer dr Aleksandar Beljac, predočio je podatke o porođajima tokom prethodne godine, naglasivši da je u 2023. godini konačno zaustavljen trend pada broja porođaja i da je zabeležen jedan porođaj više nego u prethodnoj, 2022. godini – 1172.

– Srećni smo zbog činjenice da je prethodne godine u našem porodilištu rođeno 633 dečaka i 552. devojčice, uz 13 pari blizanaca, dakle ukupno 1185 beba – naglasio je dr Beljac.

Projekat izgradnje novog vrtia u najmnogoljudnijem stambenom naselju Bagljaš, za jaslenu grupu, počinje vrlo uskoro, dodao je gradonačelnik Zrenjanina, ponosan na činjenicu da će novi vrtić, dodatno unaprediti kapacitete predškolske ustanove u Zrenjaninu. (dnevne.net)