DRAMA NA GRANICI: U bh. kamionu hrvatski carinici zatekli grupu migranata, vozač kažnjen s 4.500 eura!

Svijet

DRAMA NA GRANICI: U bh. kamionu hrvatski carinici zatekli grupu migranata, vozač kažnjen s 4.500 eura!

Vozač kamiona firme “P&L Transport” iz Žepča kažnjen je danas sa 4.500 eura na granici BiH i Hrvatske jer su u njegovom kamionu carinici iz Hrvatske pronašli grupu migranata, saznaje portal “Avaz”.

Kako je za Avaz ispričao vlasnik kompanije Ivica Lučić, vozač je od jutros na granici, ne smije se pomjeriti od kamiona i policija ga tretira kao posljednjeg kriminalca.

– Kakva je ovo država? Migranti bez dokumenata uđu u kamion i moj vozač je sada kriv i mora platiti kaznu! Otkud njemu tolike pare, mora pola kuće prodati da bi platio kaznu. Ovo nigdje na svijetu nema – kaže na početku razgovora za “Avaz” Ivica Lučić.

Kaže da su migranti u kamion najvjerojatnije ušli u Visokom.

– Netko je znao gdje transport ide. I znali su kada će kamion biti na parkingu ispred firme. Sve je ograđeno, ali to migrantima ništa ne znači. Vjerujte, da nema dana da jedan vozač kamiona iz BiH ne plati kaznu. Kako je moguće da se osobe bez ikakvih dokumenata slobodno kreću po našoj zemlji i da nama stvaraju velike probleme – pita se Lučić.

Otkrio nam je da je odmah po pozivu vozača koji nije ni jeo niti pio i koji cijeli dan sjedi pored kamiona, krenuo na granicu s Hrvatskom kako bi platio kaznu i oslobodio svog zaposlenika.

– Prošlog tjedna je kamion stigao u Njemačkoj. I tek gore su vidjeli da su unutra bili migranti. Jeli su, vršili veliku nuždu. U Njemačkoj nisu htjeli primiti tu robu, pa je čovjek o svom trošku morao vratiti teret nazad i plus platiti robu. Faktura je bila na 10.000 eura – kaže Lučić.

Kaže da ga je savladao bijes kada je došao i vidio migrante koji su mu napravili velike probleme.

– Pitao sam policiju jesu li to ti. Htio sam se s njima obračunati. Oni stoje sa strane, provociraju, šalju nam puse. Majko draga, šta je ovo – ogorčen je Lučić.

Pitao je, kaže policiju šta će sada biti s migrantima koje su našli u njegovom kamionu.

– Rekli su mi da će ih vratiti do Doboja. I šta sad, eto njih sutra opet u neki kamion, možda moj. Što radi to Ministarstvo sigurnosti – pita se Lučić.

Na kraju je uputio apel nadležnima.

– Zar se i u ovim teškim vremenima mora inzistirati na zakonima, zašto nam se ne oprosti da ne plaćamo ove kazne. Koji normalan čovjek bi vozio migrante među kojima ima i kriminalaca – zaključuje razgovor za Avaz Ivica Lučić. (Fenix-magazin/IM/Avaz)