ODLUKA: BiH neće uvoditi obvezu posjedovanja negativnog PCR testa za prelazak granice!

Svijet

ODLUKA: BiH neće uvoditi obvezu posjedovanja negativnog PCR testa za prelazak granice!

Bosna i Hercegovina neće uvoditi ograničenja ulaska u tu zemlju iz inozemstva, unatoč činjenici da je epidemiološka situacija i tamo izmaknula kontroli, potvrdila je u srijedu ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević.

Nakon sastanka kojega su ona i predsjedatelj Vijeća ministara Zoran Tegeltija održali s entitetskim premijerima Gudljević je kazala kako su analizirali prijedlog obveznog posjedovanja PCR testova pri ulasku u BiH no da je, temeljem mišljenja zdravstvenih stručnjaka, zaključeno kako trenutačno za tim nema potrebe i da je dovoljno osigurati potpuno poštivanje postojećih mjera.

“Trenutačne mjere u BiH dovoljno su stroge i moraju ih se pridržavati i svi oni koji dođu u BiH”, kazala je Gudeljević pozvavši sve koji tijekom uskrsnih blagdana kane doći u BiH da se tako i ponašaju.

Uvođenje obveze posjedovanja negativnog PCR testa na koronavirus tražila je vlada Federacije BiH procjenjujući kako bi se i time pomoglo kontroli širenja zaraze koja je eskalirala u protekla četiri tjedna. U srijedu su potvrđena 1972 nova slučaja zaraze, što je rekordan broj u jednom danu od početka epidemije prije godinu dana.

Gudeljević je potvrdila kako je virus “izmaknuo kontroli”, ali je ustvrdila da je jedini način da se to zaustavi pridržavati se postojećih mjera ograničenja uz izbjegavanje bilo kakvih okupljanja.

Vlasti u BiH već tjednima su na udaru kritika zbog problema s nabavkom cjepiva protiv koronavirusa, jer je ta zemlja do sada uz sve donacije uspjela osigurati manje od 150 tisuća doza, pa je to bila i tema sastanka čelnika izvršne vlasti.

Gudeljević je ustvrdila kako su tijela vlasti učinila sve što su mogla naručivši na vrijeme 1,23 milijuna doza, no problem je u tome što je mehanizam COVAX zakazao pa planovi nisu realizirani jer je do sada isporučeno manje od 50 tisuća doza cjepiva koje proizvode AstraZeneca i Pfizer.

“Naravno da nismo sretni niti zadovoljni”, kazala je Gudeljević dodajući kako se sada nastoji ubrzati isporuke cjepiva u drugom tromjesečju. U drugoj polovici travnja u BiH tako očekuju oko 80 tisuća doza AstraZenece, a u lipnju nešto više od 100 tisuća doza Pfizerovog cjepiva, no ministrica civilnih poslova pozvala je novinare da se ne drže čvrsto naznačenih datuma jer je nemoguće predvidjeti kako će se stvari razvijati.

Bude li opet kašnjenja, poručila je HDZ-ova ministrica, “neće biti smak svijeta”.

Ubrzanoj nabavci cjepiva za BiH trebala bi pomoći i činjenica da će ta zemlja od Europske unije dobiti 13,7 milijuna eura bespovratnih sredstava. Najmanje 85 posto tog iznosa EU će osigurati isključivo za nabavku cjepiva, a preostali dio namijenjen je kupnji drugih medicinskih sredstava. Za sada je dogovoreno da se ovim novcem kupi oko 100 tisuća doza cjepiva od Austrije te 350 tisuća doza od Poljske.

“iduće bi razdoblje trebalo izgledati puno bolje od prethodnog”, zaključila je Gudeljević. (Fenix-magazin/IM/Hina)