Lovor liječi čak 6 bolesti: Ali nipošto ga ne smijete koristiti u ovom slučaju!

Zdravlje

Lovor liječi čak 6 bolesti: Ali nipošto ga ne smijete koristiti u ovom slučaju!

Lovor pripada porodici lovornjača, a porijeklom je iz Male Azije. Lovor je grm ili drvo, sjajnih i kožastih listova, dugačkih oko 7 do 10 cm. Popularan je kao začin i kao ukrasna biljka, a koristi se i u medicini.

Ljekovito djelovanje lovora

Listovi lovora zbog svog bogatog hemijskog sastava pružaju široki spektar ljekovitih prednosti. Lovor se tradicionalno koristio u liječenju mnogih bolesti, a bio je vrlo popularan kod Grka i Rimljana.

– Olakšava probavu

Listovi lovora se koriste kod problema s probavom. Imaju sposobnost smanjenja nadimanja. Listovi lovora smiruju rad želuca, podstiču apetit i izlučivanje probavnih sokova. Čaj od ploda se koristi za podsticanje apetita.

– Pomaže kod bolesti disajnog sistema

Kod bronhitisa, preporučuje se stavljanje obloga od lovora. Oblozi se umaču u vodu u kojoj se kuvao lovor. Takvi oblozi pomažu pri jakom kašlju, bronhitisu i infekcija disajnog sistema.

– Pomaže kod menstrualnih problema

Djelujući kao emenagog, listovi lovora mogu podstaći redovnu i normalnu menstruaciju. Njihova primena može pomoći i u ublažavanju menstrualnih bolova. Takođe imaju sposobnost liječenja vaginalnog sekreta.

– Smiruje nervozu i stres

Jedna od manje poznatih prednosti korištenja lovora jest njegova prirodna umirujuća moć. Lovorovi listovi snižavaju nivo stresnih hormona u tijelu. Povećana količina stresnih hormona može biti štetna za zdravlje, a primjenom lovora postiže se smirenost i opuštenost.

– Stimulira imunološki sistema

Lovor je bogat vitaminom A i vitaminom C, te mineralom cinkom koji imaju važnu ulogu u održavanju snažnog i zdravog imuniteta. Vitamin A osigurava zdravu membranu sluznice očiju, nosa, usta, grla, pluća i probavnog sistema. Vitamin C ima antibakterijsko i antivirusno svojstvo čime jača imunološki sistem.

– Djeluje antiseptično i antigljivično

Prema brojnim istraživanjima, eterično ulje lovora pokazuje izuzetna antigljivična i antiseptička svojstva. Lovor kao antiseptik štiti rane od infekcija i sprečava rast bakterija.

Primjena lovora

Za pripremu čaja od lovora, uzmite 1 list svežeg ili sušenog usitnjenog lovora koji prelijte s 2 dl ključale vode. Šoljicu poklopite i nakon pola sata procijedite. Pijte jednu do dvije šoljice dnevno, prije jela.

Listove možete koristiti i za biljne kupke. Za kupke je potrebno usitniti oko 20 listova lovora i kuvati u 5 l vode. Posudu poklopite, a nakon jednog sata sipajte u kadu. Eterično ulje lovora koristi se u proizvodnji sapuna. Listovi su vrlo aromatični pa se mogu koristiti i kao repelenti protiv insekata.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom.
Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja. (zdravljeipriroda.com)