OBAVEZNO OBRATITE PAŽNJU! NAJVAŽNIJE PRAVILO ZA PRESAĐIVANJA BILJAKA: Samo ovako ih nećete oštetiti!

Zanimljivosti

OBAVEZNO OBRATITE PAŽNJU! NAJVAŽNIJE PRAVILO ZA PRESAĐIVANJA BILJAKA: Samo ovako ih nećete oštetiti!

Da bi naše biljke lijepo napredovale, najprije bi trebalo da provjerimo da li su saksije u kojima se nalaze odgovarajuće. To ćete znati po tome što biljka koja ima debelo i mesnato korenje može da se “izdigne” iz saksije ukoliko je postala preuska.

Ako to nije slučaj, možete provjeriti i na drugi način – ukoliko je zemlja “potrošena”, to jest, ako se saksijski busen sastoji samo od korenovih žila, vrijeme je da biljci obezbijedite svežu zemlju i veći prostor.

Bez odgovarajuće saksije i nove zemlje, biljka će zakržljati. Da se to ne bi dogodilo, potrebno je samo da slijedite nekoliko jednostavnih koraka:

Izaberite saksiju za broj veću od prethodne, potrebno je da ima veći prečnik za nekoliko centimetara od prethodne;

Na dno saksije stavite drenažni sloj kako bi višak vode bolje oticao i spriječilo se buđanje korijena (poslužiće komadi keramike ili stiropora);

Pažljivo uklonite staru zemlju blagim protresanjem kako bi stara, ispošćena zemlja koja je izgubila boju, spala sa korenja;

Korjenov busen stavite na zemljišni supstrat i dopunite saksiju zemljom

Dobro zalijte da bi se zemlja ravnomjerno slegla;

Zemlja ne treba da bude previše sabijena, već samo da je tvrda na dodir. Poslije zalivanja, nikako je ne sabijajte;

Nekoliko dana ostavite saksiju na suho i toplo mjesto, zaklonjeno od sunca;

Ne presađujte biljke dok ne precvjetaju.

Pažljivo sa korišćenjem supstrata

Preporuka je da se supstrat (đubrivo) koristi tokom proljeća i ljeta. Postoji više vrsta supstrata – za cvjetanje ili za brži rast. Potrebno ih je razblažiti sa vodom i jednom nedeljno zalivati biljku tim rastvorom tokom perioda rasta i cvjetanja,prenosi Stil.

Pravi izbor saksije

Da li ćete se opredijeliti za vještački material (plastiku) ili keramičku saksiju, ne zavisi samo od vašeg ukusa. Dobar izbor za biljke koje imaju više nadzemne mase su saksije od gline, jer svojom težinom biljci obezbjeđuju stabilnost.

Mana im je što biljke u njima treba češće zalivati, jer se vlaga gubi preko poroznih zidova saksije.

S druge strane, saksije od vještačkih materijala duže zadržavaju vlagu i zato može doći do pretjerane natopljenosti vodom. Dobra stvar je što su one zbog svoje lakoće odlične za biljke koje se kače ili vise. (novi.ba)