ŽENE TVRDE DA OVO DJELUJE, NAPRAVITE DOMAĆI SPREJ I OTJERAJTE MRAVE IZ KUĆE: Pomiješajte OVE SASTOJKE i riješite problem za MINUTU! (RECEPT)

Zanimljivosti

ŽENE TVRDE DA OVO DJELUJE, NAPRAVITE DOMAĆI SPREJ I OTJERAJTE MRAVE IZ KUĆE: Pomiješajte OVE SASTOJKE i riješite problem za MINUTU! (RECEPT)

Dosadni mravi naselili su vam kuću, evo kako da ih se riješite prirodnim putem, bez kupovine hemijskih sredstava…

Ukoliko primijetite da su se u vašem domu pojavili mravi, prvo što trebate napraviti je da dobro zaštitite hranu kako se ne bi zavukli.

Soda bikarbona nije nimalo draga mravima. Pomiješajte jednake količine sode bikarbone i šećera u prahu. Smjesu stavite na mjesto na koje se skupljaju mravi – i netragom će nestati.

Odličan saveznik u borbi protiv mrava je i sirće, stoga radne površine dobro očistite vodom i bijelim octom koji će ih djelomično odbiti, a i vrlo je efikasno prirodno sredstvo za čišćenje.

Dobro je poznato to da mravi ne vole ni neke začine. Isprobajte kurkumu, čili i crvenu papriku ili usitnjeni bijeli luk.

Ako vaša kuhinja ima vrata kroz koja možete izaći iz kuće, to je put kojim dolaze mravi. Kako biste ih zaustavili, nacrtajte liniju kredom na tlu na vanjskoj strani vrata. Mravi ne vole kalcijev karbonat, tako da ćete sigurno blokirati njihov ulazak u kuhinju.

Odličan način za uklanjanje mrava je i mljevena kava. Stavite je na mjesta iz kojih izlaze i morat će uskoro pronaći neko novo stanište.

Esencijalno ulje cimeta nanesite u sve uglove u kojima se pojavljuju.

SPREJ PROTIV MRAVA

Napravite tekućinu od pola litre vode, dvije kašike cimeta i nekoliko klinčića. Ovom mješavinom poprskajte mjesta na kojima se nalaze mravi.

Također možete sami napraviti emulziju s vodom, malo tekućeg sapuna i nekoliko kapi eteričnih ulja poput lavande ili kamfora te začina poput paprene metvice, klinčića ili lovora. Nanesite na područja na kojima se mravi skupljaju. (novi.ba)