(VIDEO) BIOLOG IVAN ALEKSIĆ: Evo kako da prepoznate da li vas je ujeo zaražen krpelj! OVO SU SIMPTOMI!

Zdravlje

(VIDEO) BIOLOG IVAN ALEKSIĆ: Evo kako da prepoznate da li vas je ujeo zaražen krpelj! OVO SU SIMPTOMI!

Gostujući u jutarnjem programu na televiziji “K1”, biolog Ivan ALeksić je istakao da se krpelji mogu pojaviti krajem januara, početkom februara kada je temperatura iznad 7 stepeni i kada nema snijega, piše Lepa i srećna.

“Ova sezona je blaža u odnosu na prethodnu, pa će krpelji malo kasnije krenuti. Velike oscilacije u temperaturi im ne odgovaraju”, rekao je Ivan Aleksić i dodao da pred Uskrs i prvomajske praznike ovih insekata ima najviše i da se ljudi najčešće u tom periodu javljaju ljekarima, zbog velikog boravka u prirodi.

Biolog je takođe i odgovorio na najčešće zablude u vezi sa krpeljima, a to je da se nalaze u gradskim parkovima.

“Zabluda je. Krpelji prenose bakteriju koja izaziva lajmsku bolest, oni su najčešće šumski organizmi i nalaze se na rubovima šuma i šumarskim kompleksima koji okružuju Beograd. U gradskim parkovima ih nema”, rekao je biolog i dodao da krpelja na velikim i malim gradskim površinama, koje se redono kose i sređuju, nema, ali: “Zapuštene travnate površine, koje se ne kose imaju krpelja”.

Ima ih najviše u dijelovima grada koji su pošumljeni, počevši od Ade Ciganlije, Košutnjaka, pa sve do Topčiderske šume. Biolog je istakao da ne mora svaki krpelj da bude zarazan, kao i da ne mora svaki ujed da nas zarazi. Ne može se po krpelju i ujedu prepoznati da smo dobili bakteriju i da smo zaraženi lajmskom bolešću, već to ljekari mogu da ustanove-

Lajmska bolest izaziva bakterija spiroheta, a samo mjesto ujeda, koje je zaraženo, posleij nekog vremena će biti crveno, a to crvenilo će se širiti. Najčešća terapija su antibiotici, koje prepisuju ljekari u skladu sa stanjem.

Da li je lajmska bolest izlječiva?

Biolog ističe da je bolest kod svakog pacijenta izlječiva, ali je opasna samo jedna stvar. Ukoliko se ujed nalazi na mjestu koje ne vidimo i ukoliko ne znamo da nas je krpelj ujeo infekcija prelazi u drugi stadijum pa možemo pored osipa imati i simptome gripa. Treći stadijum, koji može nastupiti tokom nekoliko godina, prerasta u hroničnu bolest, a onda napada srčani mišić, zlobove i u tom slučaju bolest je neizlječiva i opasna.

“Tada je stanje neizlječivo, imamo i slučajeve koji su se završili smrću. Zato treba obratiti pažnju”, rekao je biolog Aleksić. (novi.ba)