Zašto vam ruke utrnu tijekom spavanja i kako to zaustaviti

Zanimljivosti

Zašto vam ruke utrnu tijekom spavanja i kako to zaustaviti

Većina nas doživjela je buđenje usred noći, samo da bi shvatili da su nam ruka utrnuli ili da je “zaspala“. Ponekad osjećamo i ubod, kao da se sitne “igle probijaju kroz našu kožu. Medicinski izraz za to je parestezija, ali zašto se to događa i je li to nešto zbog čega bismo trebali biti zabrinuti?

Odricanje od odgovornosti: Imajte na umu da je ovaj članak samo u informativne svrhe. Da biste dobili stručni savjet ili dijagnozu, posjetite svog liječnika.

Nacionalni institut za neurološke poremećaje i moždani udar kaže da se parestezija može dogoditi u različitim dijelovima tijela. Javlja se bez upozorenja, a normalno je potaknuto stalnim pritiskom na živce. Parestezija je općenito bezopasna ako je prolazna, ali bi mogla biti simptom temeljne bolesti ako se često javlja.

Položaj za spavanje

Spavamo na trbuhu s rukama ispod tijela, ležimo na leđima s rukama ispod glave ili drijemamo na boku i uvrtanje ruke su loši položaji za spavanje koji mogu uzrokovati produženi pritisak na naše živce. To dovodi do poremećaja u protoku krvi , a naš živčani sustav reagira osjećajem trnjenja.

Stegnuti živac

Unarni živac prolazi od ramena do lakta i odgovoran je za pružanje osjećaja našim rukama. Bol u zglobu, slab stisak i utrnulost u ruci mogući su simptomi priklještenog ili stisnutog ulnarnog živca. Bol obično nestaje sama od sebe, ali ako traje više od 2 dana, vrijeme je da vidite liječnik.

Nedostatak vitamina B12

Vitamin B12 – koji je prirodno koji se nalazi u mesu, ribi, peradi i mliječnim proizvodima – održava naše živce i krvne stanice zdravim. Nedostatak vitamina B12 u tijelu može uzrokovati probleme s živcima , koji se mogu manifestirati smanjenjem ili trncem.

Kad smo tjeskobni ili pod stresom, naše tijelo aktivira odgovor na borbu ili bijeg , gdje se oslobađaju hormoni stresa na ciljane točke, kako bismo poboljšali svoju sposobnost suočavanja s percipiranom prijetnjom. Ova fiziološka reakcija uključuje preusmjeravanje protoka krvi u druge dijelove tijela koji su vitalniji za naš opstanak. Smanjena cirkulacija u određenim područjima izaziva osjećaj igle.

Stres također može uzrokovati napetost u našim mišićima, što može rezultirati trnci.

Temeljni zdravstveni uvjeti

Kronična parestezija također može biti simptom zdravstvenog stanja koje utječe na živčani sustav tijela. Ako je utrnulost popraćena slabošću mišića ili drugim simptomima, najbolje je posjetiti liječnika ili odmah pružiti zdravstvenu zaštitu.

Kako izbjeći ili smanjiti paresteziju:
Probudi ruku.

Osjećaj ruke obično se vraća čim se pritisak ukloni, ali drhtanje ruka može pomoći povećati protok krvi.

Također možete ispružiti ruke prema gore, ljuljati glavu s jedne strane na drugu i pomicati ramena gore -dolje kako biste oslobodili napetost u vratu i olabavili živce.

Poboljšajte svoj položaj za spavanje.

Pravilno postavite ruke i šake i izbjegavajte njihovo savijanje ispod tijela . Pokušajte držati zapešća ravno kako biste osigurali nesmetan protok krvi. Spavajte s rukama sa strane, umjesto podignute iznad glave, kako biste spriječili prekid cirkulacije krvi prema rukama.

Izbjegavajte položaj fetusa jer savijene ruke i laktovi mogu pritisnuti na živce.

Koristite narukvicu ili ručnik dok spava.

Udlage ili aparatići za zglobove pomažu u održavanju zapešća ravno, tako da nećete morati brinuti o tome da ćete ih saviti tijekom spavanja. Također možete omotati ručnik oko lakta i pričvrstiti ga zavojem kako se ne bi presavio.

Usvojite zdrav način života.

Redovita tjelovježba poboljšava opće kardiovaskularno zdravlje i pomaže kod našu cirkulaciju krvi. Navike dobre prehrane također nam mogu pomoći da izbjegnemo nedostatak vitamina i smanjiti bol u živcima.

Potražite pomoć

Za teške ili kronične simptome posavjetujte se sa svojim liječnikom kako biste potvrdili je li utrnulost ili osjećaj peckanja uzrokovano postojećim zdravstvenim stanjem te razgovarali o odgovarajućem liječenju ili lijekovima.

Pazite na znakove upozorenja koji zahtijevaju hitnu pozornost.
Iznenadna obamrlost može biti i znak moždanog udara , pa ako paresteziju prati vrtoglavica, paraliza, poteškoće u govoru, gubitak ravnoteže i jaka glavobolja, potražite hitnu pomoć.(novi.ba)