AKO VAS GLAVA ZABOLI NA SVAKU PROMJENU VREMENA: Evo šta da radite, postoji način da prestane zauvijek!

Zdravlje

AKO VAS GLAVA ZABOLI NA SVAKU PROMJENU VREMENA: Evo šta da radite, postoji način da prestane zauvijek!

Donosimo vam 7 provjerenih metoda koje djeluju protiv glavobolje izazvane promjenom vremena:

1. Masaža

Naučno je dokazano da ako osoba često pati od glavobolje, pomoći će joj masaža koja se primjenjuje najmanje 2 do 3 puta nedjeljno. Napadi glavobolje će sasvim nestati.

2. Istezanje

Bolovi napetosti nastaju zbog stagnacije krvi u predelu okovratne zone i zbog toga što mišići utrnu ili se “ukoče”. Uradite jednostavne vježbe: okrenite glavu lijevo – desno, zatim na stranu, pa u krug. Radite ovu vježbu oko dva minuta.

3. Toplo – hladno

Ako bol pulsira, onda možete staviti led ili mokri peškir na slijepoočnice – evo važnih arterija koje snabdjevaju krvlju moždanu koru. Lagano smanjenje temperature može brzo ublažiti glavobolju. Naprotiv, ako vas bol pritiska, onda treba da stavite nešto toplo na zadnji dio vrata – to će smanjiti pritisak.

4.Smanjite kofein

Kofein može suziti krvne sudove oko mozga, što može izazvati migrene. Više od 3 šolje kafe će izazvati probleme. Zapamtite da je tamna čokolada, naravno, dobra za srce, ali takođe sadrži kofein i jedna je od namirnica koje izazivaju glavobolju.

5. Nemojte jesti suvu hranu

Tkiva koja okružuju mozak su 90% vode, tako da dehidracija dovodi do iritacije nerava i bola. Kada postoji nedostatak tečnosti u organizmu, krv se zgušnjava, što dodatno pogoršava reakciju na vremenske prilike. Pijte 1,5-2 litre vode dnevno.

6. Fokusirajte orašaste plodove, pasulj i đumbir

Mineralni magnezijum u tragovima reguliše protok krvi u mozgu i nivo šećera u krvi. On se nalazi u svježem zelenom povrću, paradajzu, orasima, pasulju i ovsenim pahuljicama. Zajedno sa vitaminom B6 sređuje autonomni nervni sistem i smanjuje meteosenzitivnost. Takođe, za one koji često pate od glavobolje, dobro je češće jesti đumbir. Njegov aktivni sastojak, kapsaicin, blokira dejstvo određenih supstanci koje izazivaju zapaljenje krvnih sudova i migrene.

7. Stvorite mikroklimu

Ne možemo da se nosimo sa onim što je izvan prozora. Ali svako može stvoriti mikroklimu koja je korisna za vašu glavu. Vrlo često ne možemo da se nosimo sa glavoboljom bez lijekova, jednostavno zato što ne možemo da se opustimo. Otuda i stalni prenapon. Odredite „istovarne“ minute – najmanje 20 minuta nakon radnog dana, slušajte prijatnu muziku u pozadini, naučite da kontrolišete svoje disanje, a najvažnije je da se naučite da za kratko vrijeme očistite glavu od svih stresnih misli! (novi.ba)