NAJRANIJI ZNACI BOLESTI BUBREGA: Dobro obratite pažnju, jer simptomi često izostanu

Zdravlje

NAJRANIJI ZNACI BOLESTI BUBREGA: Dobro obratite pažnju, jer simptomi često izostanu

Upovećanom riziku od oboljenja bubrega su hronični bolesnici, ali i osobe sa visokim krvnim pritiskom

Bubrezi su jedan od najvažnijih organa.

I bez njih naš organizam nikako ne bi mogao da funkcioniše.

Međutim, kada su bubrezi u problemu, simptomi često izostaju.

Štaviše, smatra se da skoro 90 odsto ljudi čak i ne zna da ima bolest.

Samim tim se i ne liječe, a onda u jednom trenutku za to postane kasno.

U povećanom riziku od razvoja bolesti bubrega su stariji od 60 godina, hronični bolesnici, pacijenti koji imaju dijabetes tipa 2, kao i osobe sa visokim krvnim pritiskom i autoimunim bolestima.

Ovo su neki od prvih znakova da sa bubrezima nešto nije u redu:

Pojava otoka

Jedini način da se ozbiljnije oštećenje bubrega spreči jeste da odlazite na redovne preglede. Simptomi bolesti mogu biti pratioci prva tri stadijuma oboljenja bubrega, koja prethode većim oštećenjima bubrežne funkcije. U slučaju da se primijete neki od ovih simptoma, trebalo bi što pre da se obratiti ljekaru.

Noćno mokrenje – U slučaju da tokom noći nekoliko puta ustajete kako biste urinirali, potražite pomoć ljekara. Bitno je imati na umu i da unos tečnosti u večernjim satima može da isprovocira noćno mokrenje.

Oticanje tela – Oštećeni bubrezi nisu u stanju da filtriraju so, usled čega dolazi do otoka (edema) zglobova, stopala i nogu, kaže dr Robert Grinvel, šef Nefrologije u “Mercy Medical Center” iz Baltimora. Pojava otoka oko očiju je moguća posebno u jutarnjim satima.

Srednji stadijum

Umor – Anemija je često jedan od prvih znakova oboljenja bubrega. Zdravi bubrezi luče hormon eritropoetin, koji šalje signal koštanoj srži da stvara crvena krvna zrnaca. Ipak, ako je poremećena funkcija bubrega, oni ne luče dovoljne količine eritropoetina. Sve ima za posledicu smanjen broj crvenih krvnih zrnaca.

Anemija je česta, kako kažu doktori, u srednjem stadijumu bolesti. Savjet je da se obratite ljekaru. (novi.ba)