Pobijedila je leukemiju i na rođendan otvorila svoju prvu izložbu crteža

Svijet

Pobijedila je leukemiju i na rođendan otvorila svoju prvu izložbu crteža

Kad imate rođendan i taj isti dan otvorenje svoje prve samostalne izložbe ‘‘Šareni svijet‘‘, a imate samo 11 godina, onda je to nešto najljepše. Upravo se to dogodilo Lari Brčić, učenici petog razreda osnovne škole ‘‘Antun Gustav Matoš‘‘ iz Vinkovaca, djevojčici za koju cijeli region zna, ona je 2012. godine oboljela od leukemije, a danas je zdrava, vesela djevojčica, puna optimizima.

Nakon što su joj u bolnici dijagnosticirali limfoblastičnu leukemiju te počeli liječenje kemoterapijom, liječnici su odmah prognozirali Larino dugotrajno liječenje, većim dijelom u Zavodu za hematologiju i onkologiju Klinike za pedijatriju Medicinskog fakulteta u Zagrebu, ali i uz povremene boravke kod kuće, Lara nije gubila nadu, nego je počela crtati i tako kratila bolničke dane.

U novootvorenom ugostiteljskom objektu Walkow-Centar kulture, u Vinkovcima, Lara je postavila svoju prvu samostalnu izložbu crteža s 40 radova.

Crtam većinom životinje, sličan stil kao Dubravko Mataković i uglavnom strip-crteže. Moj najveći uzor je upravo Dubravko Mataković. Ideju za radove crpim iz svoje mašte, a ova prva izložba motivirala me da napravim još više crteža. Počela sam crtati s dvije godine, voljela sam silno imati bojice i olovke u ruci. Mnoga djeca tada još ne znaju niti držati olovku, a ja sam već crtala “čiča Gliše”, a s tri i pol godine oboljela sam od leukemije i onda sam si kratila dane crtanjem. Tako sam, primjerice, crtala doktore kao pse i mačke. Ovo mi je prva izložba i osjećam se uzbuđeno i sretno – rekla je Lara Brčić.

Prema riječima poznatog strip-crtača Dubravka Matakovića, kad je vidio njene crteže nije mogao vjerovati kako crteži fenomenalno izgledaju.

– Lara je predamnom crtala, i to je izgledalo kao da neki printer radi, ona sve ima u glavi složeno, prije nego što je nacrtala. Ona je izninmno talentirana, ona je veliki radnik i s velikom energijom prilazi svakom crtežu. Njeni crteži su napravljeni bez pripreme, nema tu neke skice olovkom, ona radi direktno medijima kao što su flomasteri, koji se ne mogu ispravljati, ne mogu se brisati i to je odmah postavljen cijeli crtež, kompozicija, a onda kasnije ulazi u detalje, nešto nevjerojatno za takvu dob – rekao je Dubravko Mataković.

Ivan Bogović, nastavnik likovne kulture, istaknuo je kako je fasicnatno da dijete s 11 godina napravi takvu izložbu kojoj mogu zavidjeti mnogi umjetnici te je dodao kako je blistava budućnost pred njom. (kd1nfo.net)