Učiteljica povukla dete za kapuljaču – Suspendovana po prijavi roditelja: Zaposleni štrajkuju, javnost podeljena

Svijet

Učiteljica povukla dete za kapuljaču – Suspendovana po prijavi roditelja: Zaposleni štrajkuju, javnost podeljena

Kolektiv OŠ “Braća Jerković” u Železniku obustavio je rad u znak podrške suspendovanoj koleginici učiteljici, koja je navodno jednog učenika četvrtog razreda povukla za kapuljaču, nezvanično saznaje Kurir.

Taman kada se smirila situacija sa šugom u ovoj osmoletki u Železniku sada je nastao novi problem jer jedan učenik, kako saznajemo, nije poslušao šta mu je rečeno.

“Učiteljica je navodno povukla jedno dete za kapuljaču. Ona im je bila na zameni, četvrti razred je u pitanju. Rekla im je da ne napuštaju učionicu, a to dete se oglušilo o to i onda ga je ona povukla. Dete je kući došlo uplakano i prijavilo je roditeljima, a učiteljicina priča je bila nešto drugačija. Roditelji su to prijavili i ona je suspendovana. Preko roditeljskih grupa je stiglo obaveštenje da nastavnici neće držati nastavu i da ne šaljemo decu u školu”, ispričala je za Kurir jedna majka čije dete ide u ovu školu.

Dodaje i da je nastavu držala samo jedna učiteljica.

Sa druge strane, kolektiv škole pružio je podršku koleginici i obustavio nastavu.

“Koleginica je suspendovana automatski po prijavi roditelja, bez ikakvog utvrđivanja činjeničnog stanja, jer “to je po zakonu”. Ovo nije samo podrška koleginici već vapaj prosvetnih radnika za prestankom poniženja i neuvažavanja naše profesije i našeg položaja, u nadi da ce se u sustemu obrazovanja realizovati nove reforme, koje će zaštiti prava prosvetnog radnika onako kako on to zaslužuje, bez omalovažavanja ili dovođenja u veoma tešku situaciju, kako profesionalno tako i psihološki”, objasnio je kolega suspendovane učiteljice u pismu Kuriru.

Iz škole su poručili da neće davati saopštenja, već da će “saopštenje ići preko Ministarstva prosvete”. Redakcija Kurira poslala im je pitanja i mejlom.

Iz Ministarstva prosvete za Kurir su izjavili da će u pomenutu školu poslati prosvetnu inspekciju koja će utvrditi zakonitost postupanja organa uprave. (Izvor: kurir.rs)