STARO NARODNO VJEROVANJE OTKRIVA: Evo na šta SLUTI snijeg u aprilu, ŠTA NAS ČEKA NAREDNIH MJESECI?

Svijet

STARO NARODNO VJEROVANJE OTKRIVA: Evo na šta SLUTI snijeg u aprilu, ŠTA NAS ČEKA NAREDNIH MJESECI?

Zbog tek iznikle trave i useva koji se tek pomaljaju, po bokorno ozeleniloj gori april se naziva boljober, travanj ili lisni.

Međutim, april je mjesec koji je i te kako ispunjen i vedrim danima, pjesmom, šalom i igrom. A evo i zbog čega je on toliko poseban među ostalim mjesecima, šta karakteriše osobe rođene u aprilu i kako su naši stari predskazivali vrijeme na osnovu vremenskih (ne)prilika vezanih upravo za april.

A osobe koje su u aprilu rođene odlikuju posebne osobine! Djeca koja se rode u aprilu vedra su duha, vrijedne i dobronamjerne. Sklone su šali (ipak je Dan šale u njihovom mjesecu) pa i onu na svoj račun. Omiljene su u društvu zato što vole provod, a čuvanje tajni im je uža specijalnost. Ipak, znaju da budu i tvrdoglave, pa teško primaju savjete čak i kada su dobronamerni. Zdravstveno, treba da se čuvaju crijevnih bolesti, kao i glavobolje.

A evo i kakva nas to godina, po narodnom vjerovanju, očekuje na osnovu meteoroloških prilika u aprilu:

– Ako je april lijep biće ružan maj.

– Ako je april vlažan, onda je valjan.

– Aprilska kiša je blagoslov, majska je još bolja.

– April u kiši, maj u cvetu.

– Mokar april, suv jun. Suv april, mokar jun.

– Vedre noći u aprilu opake su i voću i vinu.

– Poslije aprilske grmljavine više mraza nema.

– Što je april tiši i ljepši, to je maj ljući i bješnji.

– Što prije u aprilu trn iscvjeta, to prije u junu bude žetva.

– Što bolesnih ne odnese mart, to izjede april.

ŠTA KADA U APRILU PADNE SNEG

Po vjerovanju, nagli vremenski preokret je opomena prirode da ljudi pripaze na svoje ponašanje, ali i da razriješe dileme koje su ih dugo mučile.

Po narodnom vjerovanju, riječ je „Babinim hukama“ koje traju od kraja marta do čak polovine aprila. Tad se može desiti da mimo reda zapušu hladni vjetrovi i napada snijeg.

Kako je proleće oličenje novog buđenja prirode, ponovnog rađanja i postizanja harmonije, ako do toga ne dođe priroda nas opominje da pripazimo na ponašanje i počnemo da živimo u skladu kako sa prirodom, tako i jedni sa drugima, ali i sami sa sobom.

Verovanje dalje kaže da nas snijeg u aprilu podsjeća da razriješimo ono što nismo uradili tokom prethodnih mjeseci, a što nas je blokiralo da krenemo dalje. Ako to uradite, sreća i blagostanje pratiće vas u mjesecima koji dolaze. (Novi.ba/Stil-kurir.rs)